Pääkirjoitus: Kaikkien kouvolalaisten pitää nyt miettiä omaa toimintaansa koronan ehkäisyssä – Maskin käyttö suojaa myös muita

Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt ikävästi viime päivinä. Kymenlaaksossa tuli ilmi lauantain ja keskiviikon välillä yhteensä 20 uutta tapausta. Ikävimpiä uutisia kuultiin tiistaina, jolloin kerrottiin kymmenestä uudesta tartunnasta maakunnassa. Tiistain tapauksista seitsemän oli Kouvolassa.

Viranomaisten mukaan Kymenlaakso ei vielä ole koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Tartuntojen määrä on käynyt kiihtymisvaiheen rajalla, mutta tapaukset on saatu jäljitettyä tehokkaasti ja ketjut katkaistua.

Täällä todetuista tartunnoista suuri osa on tullut tuliaisina maakunnan ulkopuolelta, esimerkiksi Uudeltamaalta tai Lapista. Osan ovat tuoneet vieraspaikkakuntalaiset, osan kymenlaaksolaiset itse.

Koronan saaneita tai sitä oireettomana levittäneitä ei tule syyllistää. Kaikkien kouvolalaisten pitää nyt kuitenkin miettiä omaa toimintaansa koronan leviämisen ehkäisemisessä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sen pohtimista, miten pakollista matkustaminen vaikkapa Uudellemaalle on?

Jos matka riskialueelle ei ole aivan välttämätön, kannattaa jäädä kotiin. Jos reissu on pakko tehdä, pitää harkita, missä liikkuu ja kuinka suuriin tapahtumiin osallistuu. Turvatoimien listan pitäisi olla tuttu jo kaikille: käsihygieniasta huolehtiminen, turvavälien pitäminen ja maskin käyttö.

On hyvä, että monet kouvolalaiset palvelualan työnantajat ovat ohjeistaneet työntekijöitään maskien tai visiirien käyttöön. Asiakkaille tiukkaa ohjetta ei voi antaa, mutta siitä on olemassa kuntayhtymä Kymsoten suositus, jota kannattaa noudattaa. On hyvä muistaa, että maskia käyttämällä ei suojaa ainoastaan itseään, vaan myös muita.

Luetuimmat