Pääkirjoitus: Ravintoloiden rajoitukset riskien mukaan

Tänään 1. kesäkuuta kiikumme yhdenlaisessa saranakohdassa. Koronarajoitukset höllentyvät selvästi, kun ravintolat, kirjastot ja uimahallit aukeavat ja esimerkiksi urheilutapahtumia voidaan rajoitetusti järjestää.

Ravintoloiden avaaminen herättää tunteita. Kevät on kurittanut alaa ankarasti, ja myös asiakkaissa taitaa olla patoutunutta tarvetta juhlimiseen ja ulkoruokintaan. Vaikka olot nyt vapautuvat ja asiakkaita saatetaan palvella muutenkin kuin noutoannoksilla, ei ravintolayrittäminen kerralla erityisen helpoksi muutu.

Asiakaspaikkojen rajoitukset ja ovien sulkeminen selvästi ennen parasta juhlinta-aikaa tekevät sen, ettei monen yöravintolan kannata vielä edes toiminta käynnistää. Sekin on epävarmaa, miten asiakkaat toimivat: tartuntariski saattaa pelottaa ja taloudellinen epävarmuus voi näkyä kulutushaluissa.

Matkailu- ja ravintola-alaa edustavan MaRan kyselytutkimus kuitenkin viestii optimistisesti, että asiakkaat aikovat palveluita käyttää. MaRa myös muistuttaa, että kannattava liiketoiminta on nykyrajoituksin yhä vaikeaa. Yhdistys esittääkin rajoitusten asteittaista lieventämistä jo ennen juhannusta.

Sinällään alan toiveeseen voi yhtyä, mutta se riippuu paljon taudin ja tartuntojen kehittymisestä. Tässä myös ala itse ja asiakkaat voivat asiaan vaikuttaa. Jos kaikki toimivat vastuullisesti eikä terasseista muodostu villejä ”viruslinkoja”, epidemian kurissa pitäminen on helpompaa.

Kun viranomaiset miettivät rajoitusten höllentämistä tai uusia kiristyksiä, toivoa sopii, että jäykästä valtakunnallisesta säätelystä siirryttäisiin rajatumpiin ja alueellisiin toimiin. Pikkukaupungin lounasravintolassa ja ison kaupungin yöravintolassa riskit kilisevät kovin erilaisina. Samoin suurella tori- tai satamaterassilla verrattuna vaikkapa lähiöpubiin.

Alueelliset ja vaikkapa ravintoloiden toiminta-ajatukseen perustuvat täsmätoimet tulisi kohdistaa sinne, missä riski on suurin. Näin ne eivät haittaisi kaikkien liiketoimintaa. Tämä toki vaatii hereillä oloa ja aktiivisuutta. Koronan uhka ei ole poistunut minnekään.

Luetuimmat