Pääkirjoitus: Vaara ei vähennä kännykän käyttöä

Liikenne on muuttunut Kouvolassa ja koko maassa turvallisemmaksi viime vuosina. Poliisin mukaan liikenneonnettomuuksia kirjattiin Kouvolassa viime vuonna 332. Vuonna 2015 luku oli 528.

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen ylikonstaapelin Matti Komulaisen mukaan liikenteessä näkyy silti huolestuttavia ilmiöitä. Kännykän käyttö ajaessa on jatkuvasti yleisempää. Puhelimilla kirjoitetaan viestejä ja selataan nettiä. Komulaisen mukaan poliisin on vaikea todentaa ongelman laajuutta, koska harva kuljettaja kertoo ulosajon jälkeen selanneensa nettiä.

Liikenneturvan tuoreen tutkimuksen vastaajista 40 prosenttia kertoi joutuneensa edellisen vuoden aikana vaaratilanteeseen kännykän käytön takia.

Kyselyn perusteella puhelimen käyttöä ajon aikana pidetään vakavana turvallisuusriskinä, mutta silti puhelinta näppäillään. Kaksi kolmesta vastaajasta kertoi käyttävänsä puhelinta ajaessaan jollakin tavoin. Liikenneturva arvioi, että todellista vaaran tunnetta ei koeta ennen läheltä piti -tilannetta tai onnettomuutta.

Toinen ongelmallinen ilmiö on kuljettajien ikääntyminen. Suomen väestö vanhenee vauhdilla. Kouvolassa keski-ikä on jo nyt selvästi koko maata korkeampi. Tilastokeskuksen ennakkoväkiluvun mukaan syyskuussa 2018 Kouvolassa 27 prosenttia väestöstä oli täyttänyt 65 vuotta. Koko maassa luku oli 22 prosenttia.

Vanhenemisen vaikutus ajokykyyn riippuu täysin henkilöstä. Ongelma on siinä, että suurin vastuu ajokyvyn arvioinnista on kuljettajalla. Poliisin mukaan liikenteessä näkyy sellaisia kuljettajia, jotka ajavat väkisin, vaikka ajokyky on heikentynyt.

Pitkien välimatkojen maassa kynnys autosta luopumiseen voi olla ymmärrettävästi suuri. Joukkoliikenteen parantaminen on tulevaisuudessa yhä enemmän turvallisuuskysymys.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset