Pääkirjoitus: Onnellinen Suomi

Suuren yleisön hämmästykseksi Suomi kipusi viime viikolla julkaistussa maailman onnellisuustutkimuksessa ykköseksi. The World Happiness Report -tutkimuksen tulos perustui gallup-kyselyyn, jossa osanottajia pyydettiin arvioimaan elämäänsä asteikolla 0–10.

Suomi petrasi edellisestä viidennestä sijastaan reippaasti, mikä herättääkin kysymyksen siitä, mikä Suomessa on vuodessa muuttunut niin paljon paremmaksi.

Maailman korruptiotilastossa Suomi tipahti yhden sijan alemmas kolmanneksi ja kansalaisten mielenilmaisuaktiivisuuskin on ollut huipussaan viimeisen vuoden aikana.

Sote- ja maakuntauudistus herättää suomalaisten keskuudessa suurta hämmennystä ja aktiivimalli kiukkua sekä pahaa mieltä.

Silti tutkimus kertoo, että Suomessa asuu maailman onnellisin kansa.

Selitys löytynee niistä tutkimuksista, joissa on mitattu ihmisen henkilökohtaista onnellisuutta. Niiden tulosten mukaan onnelliseen elämään tarvitaan hyviä ihmissuhteita, sosiaalista kanssakäymistä, terveyttä ja mielekästä tekemistä. Se, mitä ympärillä yhteiskunnassa tapahtuu, ei juurikaan horjuta suomalaisten onnellisuuden tunnetta.

Psykoterapeutti Satu Pihlaja neuvookin ihmisiä ottamaan yhä enemmän vastuuta omasta onnellisuudestaan asettamalla tavoitteita. Niitä voi asettaa niin työelämässä, harrastuksissa kuin omassa arkisessa elämässäkin.

Pihlajan mukaan onnellisuus ei kuitenkaan synny pelkästä tavoitteen saavuttamisesta vaan myös matkasta sitä kohti.

27.3. klo 17.25 Muokattua tietoa tutkimuksen perusteista.