Pääkirjoitus: Sopivatko Kouvola ja Kotka samaan maakuntaan? — Yhteiseloa ei kannata jatkaa, jos aika ja energia kuluvat vain keskinäiseen riitelyyn

Kymenlaakso on eripurainen maakunta. Kouvolan ja eteläisten kuntien yhteistyö on ollut nihkeää erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, maakuntahallinnossa ja tuleviin ratalinjauksiin liittyvissä asioissa.

Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen hyväksymä päivystysasetus käytännössä pakotti Kouvolan maakunnalliseen soteen. Kymsote-ratkaisun yhteydessä sovittiin, että Kouvolasta tulee maakuntahallinnon keskus. Kotkassa on kuitenkin yritetty toistuvasti pyristellä irti hallinnon siirtämisestä Kouvolaan. Lisäksi taustalla on käyty kiistaa kuntien äänivallasta Kymsotessa.

Tämän vuoden puolella kolmesta kiistakapulasta pinnalla ovat olleet rata-asiat. Kouvola ajaa yhdessä Itä-Suomen kaupunkien kanssa Porvoon kautta Kouvolaan kulkevaa itärataa, eteläinen Kymenlaakso puolestaan rantarataa.

Kouvola, Kuopio ja Pohjois-Savon liitto järjestävät keskiviikkona Helsingissä tapahtuman, jossa lobataan Porvoon—Kouvolan-rataosuutta. Sopivasti ennen itärata-seminaaria Kotkassa aloitettiin kilpailevan yhteyden rummuttaminen.

Viime viikolla Kotkan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sami Virtanen halusi maakuntakaavaehdotuksesta pois ohjeellinen päärata -merkinnät Koskenkylän ja Kouvolan väliltä. Viikonloppuna Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen kirjoittivat Etelä-Saimaaseen mielipidekirjoituksen, jossa maalailtiin ruusuisia kuvia rantaradasta. Sirviön ja Muhosen visioissa rata kulkisi Kotkan ja Haminan kautta Luumäelle.

Porvoon ja Kouvolan kautta kulkeva linjaus hyödyttäisi laajasti koko itäistä Suomea. Itä-Suomen kaupungit ja maakunnat kannattavat sitä. Nyt Etelä-Kymenlaakso yrittää rikkoa tätä rintamaa houkuttelemalla eteläkarjalaisia rantaradan taakse. Isoissa hankkeissa maakunnalla olisi hyvä olla yhteinen ääni. Maakunnan sisäinen kiistely luo epävarmuutta koko hankkeelle, ja lopputuloksena voi olla se, ettei kumpikaan linjaus toteudu.

Voi myös pohtia, onko kaksinapainen maakunta ylipäätään järkevä idea. Kouvolan ja Kotkan yhteiseloa voi verrata parisuhteeseen: jos riitely on jatkuvaa ja toinen pettää toistuvasti, lusikat kannattaa ehkä laittaa jakoon.