Pääkirjoitus: Sote-menojen kehitys on keskeinen epävarmuustekijä Kouvolan taloudessa — Niitä ei kannata budjetoida liian toiveikkaasti

Ensimmäinen versio Kouvolan ensi vuoden talousarvioesityksestä tuli julki torstaina. Kaupunginhallitus saa esityksen eteensä maanantaina, mutta jo sitä ennen selvisi, että talousarviota joudutaan valmistelemaan osin uudestaan. Syynä ovat tänä vuonna kasvavat sosiaali- ja terveyspalvelujen menot sekä ensi vuodeksi arvioidut sote-maksuosuudet.

Sote-menot ovat talousarvion keskeinen epävarmuutekijä. Kouvola on aiemmin järjestelmällisesti varannut liian vähän rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Joinain vuosina satunnaiset erät ovat pelastaneet talouden, mutta tänä vuonna näyttää huonolta: nyt talouden arvioidaan jäävän pakkaselle 14—18 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna sote-palvelut ja niiden tuotanto siirtyvät kuntayhtymä Kymsotelle. Kouvola ja muut kunnat maksavat palveluista käytön mukaan. Kouvolan ei pidä olla maksuosuutensa arvioinnissa liian toiveikas, sillä Kymsoten kokonaisuus on vielä osin hahmottumaton. Esimerkiksi tulevaisuuden palveluverkosta ei vielä ole tietoa.

Kouvolan talousarvioesityksen ensimmäisessä versiossa kiinnittää huomiota investointien suuri osuus: niihin käytetään ensi vuonna talousarvioesityksen mukaan liki 65 miljoonaa euroa. Investoinnit ovat tärkeitä, eikä niistä luopuminen poistaisi käyttötalouden ongelmia. Onnistuneet investoinnit voivat parantaa merkittävästi kaupungin elinvoimaa ja lisätä asukkaiden tyytyväisyyttä.

Olennaista on valita investointikohteet oikein. Esimerkiksi Kimolan kanavan hyötyjen laajuus on kysymysmerkki.

Ensi vuonna Korialla pidettävät asuntomessut on iso panostus. On syytä toivoa, että vuoden tärkein kärkihanke onnistuu. Tämän vuoden asuntomessuilla Porissa vieraili noin 120 000 kävijää. Kouvolassa toivotaan tämän määrän ylittämistä. Messuvieraat jättivät Porin messualueelle lähes viisi miljoonaa euroa ja kaupunkiin lisäksi yli kahdeksan miljoonaa. Edellisvuonna Mikkelissä kokonaissumma oli hiukan suurempi.