Pääkirjoitus: Nyt jos koskaan on aika suosia paikallisia tuotteita ja palveluita – Kesätapahtumien kato vähentää Kouvolaan ulkopuolelta tulevaa rahaa

Hallitus linjasi kuluneella viikolla, ettei Suomessa saa järjestää yli 500 hengen yleisötapahtumia ennen elokuuta. Hallituksen suositus ulottuu tällä erää heinäkuun loppuun, mutta on mahdollista, että sitä jatketaan kesällä. Käytännön kiellosta vastaa aluehallintovirasto.

Linjaus on tarpeellinen ja järkevä: sen avulla koronaepidemian leviämistä voidaan estää. Kielto iskee kuitenkin pahasti tapahtumajärjestäjiin. Taloudellisia menetyksiä tulee väistämättä, ja monen tapahtuman tulevaisuus on vaakalaudalla.

Toisaalta kun hallituksen linjaus tuli näin hyvissä ajoin, kesä–heinäkuuhun ajoittuvien suurtapahtumien järjestäjien ei tarvitse jossitella. He voivat joko etsiä uuden tapahtuma-ajan tai perua kokonaan ja hakea korvauksia mahdollisista vakuutuksista. Ehkä olisi ollut selkeintä ulottaa linjaus koskemaan myös elokuuta. Nyt loppukesän tapahtumien järjestäjät joutuvat odottelemaan epävarmuudessa.

Kärsijiä ovat myös kaupungit ja asukkaat. Kaupungit menettävät matkailutuloja ja asukkaat virkistäviä elämyksiä. Kehitysyhtiö Kinnon mukaan matkailu tuo Kouvolaan vuosittain yli sata miljoonaa euroa kaupungin ulkopuolelta. Nyt kun moni iso kesätapahtuma peruuntuu, iso osa euroista jää saamatta.

Kouvolan kesä–heinäkuulta pois jäävien tapahtumien yhteenlaskettu osallistujamäärä olisi lähennellyt viime vuosien perusteella sataatuhatta. Liikkeelle lähteneet ihmiset – olivat he sitten paikallisia tai muualta tulleita – olisivat käyttäneet Kouvolan palveluita laajasti.

Nyt keväällä ja kesällä onkin erityisen tärkeää suosia paikallisia palveluja ja yrittäjiä. Kun kaupungin ulkopuolelta tulevat tulot vähenevät, paikallisten kuluttajien euroja tarvitaan kipeästi.