Ambulansseille tehtävä hyvä tie

Vuoteen 2019 mennessä Kouvolasta Kymenlaakson keskussairaalaan Kotkaan kuljetettavien potilaiden määrä viisinkertaistuu viime vuodesta. Näin arvioi Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän Carean ylilääkäri Petri Loikas tiistain Kouvolan Sanomissa.

Carean ainoana vaihtoehtona on varautua kuljetusten kasvuun lisäämällä ambulanssien määrää. Ensi vuonna Kouvolassa päivystää päivisin yhdeksän ambulanssia ja öisin kuusi.

Kouvolalaisten avuntarvitsijoiden kuljetusmatkat ja -ajat kasvavat väistämättä. Loikaksen mukaan se lisännee työntekijöiden kiirettä. Lähtökohtaisesti kiire on huono kirittäjä.

Kouvolan Sanomien haastattelemat ensihoitajat myöntävät, että potilaskuljetusten kasvu lisää ensihoitohenkilöstön paineita. Loikas kuitenkin rauhoittelee, että ensihoidon laatu pysyy jatkossa hyvänä.

Mitä muutakaan Carean vastaava ylilääkäri voisi tässä vaiheessa tehdä kuin rauhoitella?

Kouvolan ja Kotkan välinen tie on aikansa elänyt. Tie on kipeästi mittavan remontin tarpeessa.

Tien leventämistä kaivataan erityisesti nyt, kun ambulanssiliikenne tieosuudella lisääntyy merkittävästi. Keltakankaan risteyksen nykyaikaistaminen on hyvä alku, mutta se ei yksin riitä.

Suomen kymmenenneksi suurimman kaupungin asukkaiden hoito siirtyy enenevissä määrin kymmeniä kilometrejä nykyistä kauemmaksi. Tässä valossa on vaikea yhtyä Suomen hallituksen vakuutteluihin siitä, että sote-uudistus parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Pohjois-Kymenlaakson vinkkelistä katsottuna uudistus näyttäytyy lähinnä ambulanssirallina.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.