Pääkirjoitus: Kouvolan valtuuston kokoa voisi pienentää — Kaupungin talousongelmia se ei ratkaisisi, mutta olisi tärkeä ele säästökurimuksen koettelemille kaupunkilaisille

Kouvolan talouskurimuksessa on noussut esiin säästöjen hakeminen luottamushenkilöiden organisaatiosta. Jos näin tehdään, Kouvolaan voidaan valita vuoden 2021 vaaleissa 51-henkinen valtuusto. Lisäksi kaupungin lautakunnista ja jaostoista voidaan säästää niitä yhdistelemällä ja mahdollisesti turhia poistamalla.

Kouvolan talouden kokonaisuudessa ratkaisuissa ei ole kyse isoista rahoista, alle sadastatuhannesta eurosta, mutta tämäkin sarka kannattaa perata. Kyseessä olisi ele, jolla poliitikot osoittaisivat asukkaille, että säästöt koskevat kaikkia. Plussapuolella on lisäksi se mahdollisuus, että päätöksenteko tehostuisi.

Suuren valtuuston sijaan Kouvolalle on tärkeää saada osaava edustus Kymsoten päättäviin elimiin.

Nykymuotoisen Kouvolan aloittaessa kaupungissa oli todellinen jättivaltuusto. Lokakuussa 2008 pidetyissä kuntavaaleissa valittiin 75 valtuutettua. Suurella määrällä haluttiin turvata alueellinen edustus uuden kaupungin aloittaessa toimintansa vuoden 2009 alussa.

Tuolloin suurimmat puolueet olivat järjestyksessä SDP (20 valtuutettua), kokoomus (17), keskusta (13) ja sitoutumattomat (10). Neljän vuoden kuluttua valtuusto kutistui nykykokoonsa. 59 valtuutetusta SDP:llä oli 14, kokoomuksella 12, perussuomalaisilla 11 ja keskustalla 9. Vuonna 2017 kärkinelikko oli SDP (16), kokoomus (13), keskusta (9) ja vihreät (6).

SDP on siis koko nyky-Kouvolan historian ollut suurin puolue ja kokoomus kakkonen. Leimaavaa on ollut myös se, että suuria tai keskisuuria ryhmiä on aina ollut useita. Tämä on toisaalta taannut moniäänisen demokratian ja alueellisen edustavuuden — toisaalta ehkä hidastanut päätöksentekoa.

Valtuuston kutistaminen 51-jäseniseksi tuskin olisi vaara demokratialle. Usean suuren ryhmän malli todennäköisesti säilyisi. Pienryhmien tilanne vaikeutuisi, mutta niilläkin olisi mahdollisuus ylittää äänikynnys. Lautakunnissa isojen painoarvo nousisi.

Valtuuston pienentämistä voi perustella myös sillä, että päätettävää on vähemmän. Sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut tehdään nykyisin kuntayhtymä Kymsotessa. Suuren valtuuston sijaan Kouvolalle on tärkeää saada osaava edustus Kymsoten päättäviin elimiin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset