Pääkirjoitus: Taivastelu ei pelasta keskustaa

Kouvolan keskustasta kantautui viime viikolla huonoja uutisia. Kouvolan Pukimo asetettiin konkurssiin. Vaateliike Dressman kertoi, että keskustan liike suljetaan. Ketju jatkaa toimintaansa kauppakeskus Veturissa.

Etenkin kauppakeskus Manskin tilanne on karu. Tyhjien liikehuoneistojen keskellä loistavat Dressmannin ja Vilan loppuunmyyntijulisteet.

Kouvola Innovationin mukaan kävelykatu Manskin remontin valmistuminen on lisännyt keskustan kävijämäärää. Kävelykadulla kävi viime vuonna noin 3,2 miljoonaa jalankulkijaa. Syyskuun jälkeen kuukausittaisia kävijöitä on ollut enemmän kuin kertaakaan vuonna 2015 alkaneen mittaushistorian aikana.

Pika-analyysinä voi todeta, että jalankulkijoiden määrä ei ole muuttunut suoraan rahaksi ainakaan vaatekaupoissa. Näistä luvuista voi silti kerätä uskoa.

Muotitalo Lehto on ollut tyytyväinen keskustan kauppaansa. Lehdon Carl-Jonas Olsson suhtautuukin alueen tulevaisuuteen maltilla. Hän näkee, että keskusta ei tule poistumaan Kouvolasta minnekään.

Keskustan ja Veturin välille on muodostunut vastakkainasettelu, koska monet liikkeet ovat siirtyneet kauppakeskukseen. Asiaa voi taivastella tunnepohjalta. Se on kuitenkin faktaa, että lopulta asiakas päättää. Jos virta käy keskustasta pois, vaihtoehto on kuluttajien mielestä parempi.

Kouvolan tulevaisuuden kannalta kauppapaikkojen välinen kisa on toisarvoista. Vielä 1970—80-luvuilla monet kouvolalaiset vaatealan yritykset laajensivat toimintaansa merkittävästi. Toiminnan pohja ei perustunut kaupunkisuunnittelun vaan asiakkaiden ostovoimaan eli työpaikkoihin. Ne ovat kaikkein tärkein keskustan kehittämisen mittari ja työkalu.

Luetuimmat