Pääkirjoitus: Hallituksen ratalinjaus on pettymys Kouvolalle ja koko itäiselle Suomelle — Itärata näyttää olevan tärkeysjärjestyksessä viimeisenä

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinin (sd.) tiedotustilaisuus tiistaina toi pettymyksen Kouvolalle. Hallitus asettaa kaksi muuta uutta ratayhteyttä selkeästi Kouvolan haaveileman itäradan edelle.

Liikenne- ja viestintäministeriö aloittaa neuvottelut hankeyhtiöiden perustamiseksi Tampereen ja Turun uusia ratoja varten. Kolmas hallitusohjelmassa mainittu rata, niin sanottu itärata, sen sijaan saa aikalisän. Itäradan linjausta aletaan selvittää, ja vasta sen jälkeen on mahdollisten hankeyhtiöneuvotteluiden aika.

Porvoon kautta Kouvolaan kulkevan linjauksen etu on se, että rata hyödyttäisi laajasti koko itäistä Suomea.

Taustalla on Kymenlaaksossa pitkään käyty kiista radan reitistä. Kouvola kannattaa yhdessä itäisen Suomen suurten kaupunkien kanssa Porvoon kautta Kouvolaan kulkevaa linjausta. Kotka puolestaan on ajanut vanhaa suunnitelmaa rantaradasta. Helsingistä itään suuntautuvaa rataa on säännöllisesti piirrelty karttoihin ja vaihtoehtoja vertailtu, joten uusi selvitys tuntuu turhalta.

Porvoon kautta Kouvolaan kulkevan linjauksen etu on se, että rata hyödyttäisi laajasti koko itäistä Suomea. Matka-ajat esimerkiksi Kuopiosta, Joensuusta ja Mikkelistä pääkaupunkiseudulle lyhenisivät. Tämän takia Itä-Suomen maakuntaliitot ovat kannattaneet juuri Kouvolan kautta kulkevaa reittiä.

Uuteen selvittelyyn käytettävä aika, kenties puolisen vuotta, ei ole suhteellisesti pitkä, kun sitä vertaa ratahankkeiden mahdolliseen toteutukseen kuluvaan aikaan. Tampereen ja Turun yhteyksien hankeyhtiöistä aletaan nyt siis neuvotella. Hankeyhtiöt, joissa valtio on mukana, rahoittavat ratojen suunnittelua. Tämän jälkeen tarvitaan vielä rakentamispäätöksiä ja rakentamisen rahoitus.

Myös kaksi muuta rataa ovat siis vielä kaukana toteutuksesta. Olennaista tämän viikon tiedoissa on se, että hallitus asetti nyt eri ratahankkeet tärkeysjärjestykseen. Itärata on vasta kolmantena eli esillä olleista hankkeista viimeisellä sijalla.