Kehittämistyö on tärkeää kirjastolle

Kouvolan kaupunginkirjasto on menettämässä maakuntakirjaston tehtävänsä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on esittänyt, että Kymenlaakson, Etelä-Karjalan sekä Päijät- ja Kanta-Hämeen maakuntakirjastojen tehtävät keskitettäisiin Lahteen.

Taustalla on se, että nykyiset maakuntakirjastot lakkautetaan ensi vuoden alussa. Maakuntakirjastojen tärkeimmät tehtävät — alueellisen kirjastotoiminnan kehittäminen ja kirjastojen yhteistyö — aiotaan keskittää yhdeksään kirjastoon.

Maakuntakirjaston titteli ei sinänsä merkitse kovin paljon, mutta kehittämistyön siirtyminen naapurimaakuntaan aiheuttaa huolta. Taloudellisesti esityksen toteutuminen tarkoittaisi liki sadantuhannen euron lovea Kouvolan kaupunginkirjaston budjettiin.

Kouvolassa on ollut Kymenlaakson maakuntakirjasto vuodesta 1970 lähtien. Sinä aikana kehitystyötä on tehty tosissaan, ja se on myös tuottanut tulosta. Kymenlaakso on ollut aktiivinen esimerkiksi lainausautomaation käyttöönotossa, ja lisäksi on luotu Kyyti-kirjasto ja muita monipuolisia verkkopalveluja.

Jos alueellisia kirjastopalvelujen uudistuksia suunnitellaan kovin kaukana itse alueesta, ei lopputulos yleensä parane. Kaakkoiseen Suomeen kaavailtu kirjastojen yhteistyöalue vaikuttaa lisäksi kovin suurelta.

Maakuntajohtaja Jaakko Mikkolan arvioon tulevan kehittämiskeskuksen paikasta on helppo yhtyä: Ei missään tapauksessa Lahteen. Jos on pakko yhdistellä, oikea paikka olisi Kouvola.

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.