Pääkirjoitus: Tapahtuman järjestäjä ei voi sysätä vastuuta turvallisuudesta katsojille – KPL:n ottelussa olisi pitänyt huolehtia turvaväleistä tarkemmin

Lumikki Haaja

KPL:n ja Sotkamon Jymyn sunnuntaisessa pelissä oli järjestäjän mukaan 2580 katsojaa. (Kuvatekstiä on korjattu kello 16.27)
KPL:n ja Sotkamon Jymyn sunnuntaisessa pelissä oli järjestäjän mukaan 2580 katsojaa. (Kuvatekstiä on korjattu kello 16.27)

KPL:n sunnuntaisessa toisessa finaaliottelussa oli hieno ja tiivis tunnelma. Jopa liiankin tiivis: korona-ajan edellyttämät turvavälit unohtuivat katsomossa pahasti. Tiistaina saatiin tieto ainakin yhdestä koronatapauksesta.

Pelissä oli järjestäjien ilmoituksen mukaan 2 580 katsojaa. Liput oli myyty ennakkoon lohkoittain. Yleisö kuitenkin pakkautui kotipesäkatsomoon ja vanhaan pääkatsomoon, jotka olivat käytännössä täynnä. Seurueiden väliin jätettyjä tyhjiä penkkejä tai penkkirivejä ei ollut. Jonoja syntyi myös kioskien ja vessojen luokse.

KPL:n puheenjohtaja Harri Lehto kommentoi tungosta erikoisesti. Hänen mukaansa "ihmiset menevät istumaan mihin menevät ja pakkautuvat niihin kohtiin, joihin haluavat". "En ala ihmisiä paapomaan", Lehto tokaisi.

Korona-aikana lausunto on outo: juuri paapominen on tapahtumajärjestäjän tärkein tehtävä. Ainakin, jos paapominen tarkoittaa järjestelyitä, joiden ansiosta kaikki voivat nauttia hienosta tapahtumasta turvallisesti ja ilman jälkiseuraamuksia. Vastuuta ei voi ulkoistaa yleisölle.

Toki myös katsojilla on vastuunsa omasta ja muiden turvallisuudesta. On kuitenkin ymmärrettävää, että kouvolalaiset pesäpallofanit hullaantuivat, kun kaupungin omalla joukkueella oli mahdollisuus voittaa mestaruus kovin pitkän, yli 40 vuoden tauon jälkeen. Historiallinen hetki haluttiin nähdä parhailta paikoilta.

Järjestäjien olisi pitänyt ennakoida tämä. Katsomolohkot olisi pitänyt eristää kunnolla toisistaan tai muuten varmistua, että jokainen pysyy omalla lohkollaan. Penkkejä olisi voinut huputtaa. Järjestyksenpitäjiä olisi pitänyt varata niin paljon, että turvasääntöjä olisi pysytty valvomaan tehokkaammin.

KPL:n myyntipäällikkö Simo Pyöriä kertoo pohtineensa, olisiko seuran pitänyt tarjota katsojille portilla maskeja. Olisi kannattanut – ja olisi ollut hyvää pr:ää. Kaikki tuskin olisivat maskia pitäneet, mutta maskien jakelu olisi osaltaan vähentänyt altistumismahdollisuuksia ja myös muistuttanut katsojia konkreettisesti turvallisuudesta.

On hyvä, että myös Kymsote puuttuu asiaan. Kuntayhtymä edellyttää jatkossa kirjalliset suunnitelmat koronaturvallisuudesta urheilutapahtumissa.