Pääkirjoitus: Työterveyspalvelujen kenttä keskittyy Kouvolassa — Kilpailun väheneminen johtaa yleensä pitkällä aikavälillä hintojen nousuun

Vielä pari vuotta sitten työterveyspalveluja tarjosi usea toimija Kouvolassa. Nyt palveluntarjoajien määrä on vähentynyt rajusti — ja vähenee vielä entisestään, jos yksityinen sote-yritys Mehiläinen saa luvan ostaa kilpailijansa Pihlajalinnan.

Parin vuoden aikana on tapahtunut paljon. Viime vuoden alkupuolella Pihlajalinna osti Kymijoen Työterveyden Kotkan kaupungilta. Kymijoen Työterveys vastasi tuolloin noin 12 000 kouvolalaisen työterveyspalveluista. Heistä miltei puolet oli Kouvolan kaupungin työntekijöitä.

Tämän jälkeen Kouvola kilpailutti työterveyshuoltonsa. Tämän vuoden alusta kaupungin työterveyshuollosta on vastannut Terveystalo. Sopimus ulottuu vuoden 2021 loppuun.

Alkukesästä Pihlajalinna osti Kouvolan Työterveys ry:n, jolla oli asiakkainaan 70 paikallista yritystä ja niiden noin 2 000 työntekijää. Pihlajalinna ehti myös voittaa todellisen jättipotin, kilpailutuksen Kymsoten työntekijöiden työterveydestä. Terveystalo valitti päätöksestä, ja kilpailutus uusitaan.

Nyt siis Mehiläinen ostaa Pihlajalinnan. Jos kauppa toteutuu, jäljellä on kaksi isoa toimijaa. Tähän saakka on käyty kovaa kisaa asiakkaista — taatusti myös hinnalla. Nyt riskinä on hintojen nousu, sillä kilpailun väheneminen johtaa yleensä pitkällä aikavälillä palvelujen kallistumiseen.

Työterveysfirmojen asiakkaita ovat yritykset, eivät yksityiset ihmiset. Yritykset voivat määritellä työntekijöidensä työterveyspalvelujen tason tietyissä rajoissa. Jos hinnat nousevat, yritykset saattavat alentaa palvelutasoa. Työnantaja ei enää korvaakaan esimerkiksi monia erikoislääkärikäyntejä.

Plussapuolena on se, että nykyinen työterveyden yksityinen palveluverkko on Kouvolassa melko kattava — jos sitä ei fuusiossa karsita. Yksityisellä puolella palveluja myös kehitetään aktiivisesti.

Työterveyspalvelut ovat tärkeitä kouvolalaisille. Niiden piirissä olevat pääsevät usein työterveyden kautta sujuvammin ja nopeammin lääkäriin kuin jos joutuisivat hakemaan apua julkisesta terveydenhuollosta. Työikäiset ovat sote-palvelujen kannalta paremmassa asemassa kuin esimerkiksi vanhukset.