Pääkirjoitus: Kaj Turusen loikka koettelee hallitusyhteistyötä

Kansanedustaja Kaj Turusen loikkaus sinisistä kokoomukseen nostatti poliittisen mylläkän. Loikkausta kommentoinut sinisten puheenjohtaja Sampo Terho syytti kokoomusta hallitusyhteistyön kriisiyttämisestä ja vaati hallituspuolueitten puheenjohtajien trioa koolle. Sinisten eduskuntaryhmä kokoontuu jo tänään käsittelemään tilannetta. Terhon mukaan ryhmässä on epäilyksiä hallitusyhteistyön toimivuudesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikookin kutsua trion koolle, mutta hallitusyhteistyö tuskin on vielä vaarassa – ellei sitten paljastu, että Turusta on sittenkin houkuteltu kokoomuksen suunnalta loikkaukseen. Hallituspuolueista uudet vaalit sopisivat juuri nyt vain kokoomukselle, joka johtaa mielipidetiedusteluja. Keskustalla ja erityisesti sinisille vaalit merkitsisivät asemien menetystä. Jos siniset kuitenkin päättävät lähteä hallituksesta, tietää se hallituksen ja soten kaatumista.

Turusen loikka kertoo eniten sinisten tilanteesta. Puolueen kannatuskäyrä ei ole liikahtanut mihinkään siitä noin reilusta prosentista, mihin se perussuomalaisten puoluehajaannuksen jälkeen asettui. Äänestäjien keskuudessa puoluetta ei pidetä uskottavana, eikä siihen näytetä enää luotettavan puolueen sisälläkään. Turunenkaan ei ole mikään rivijäsen vaan eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja.

Turunen sanoo, ettei kannatusluvuilla ole ollut vaikutusta asiassa, eikä hän vielä tiedä, pyrkiikö kokoomuksen riveissä kansanedustajaksi. Se jää nähtäväksi, mutta perinteisesti loikkareiden kohtalo on ollut kova. Turusellahan on kierroksessa jo kolmas puolue tällä eduskuntakaudella, yhdenlainen ennätys sekin.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut