Hallitusratkaisu syö arvostusta

Hallituksen tiedonanto tuoreesta hallitusjärjestelyistä sai eduskunnassa maanantaina aikaan värikkään keskustelun. Oppositiopuolueet yrittivät saada hallituksen tunnustamaan, että Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten karkottaminen hallituksesta oli sovittua ja että neuvottelut ja pääministerin U-käännökset olivat vain osa etukäteen kirjoitetun näytelmän käsikirjoitusta.

Kokoomuksen edustajat myönsivät sen verran, että puolueessa mietittiin etukäteen vaihtoehtoja siltä varalta, että Halla-aho nousee johtoon. Tällainen pohdiskelu kuulostaa järkevältä strategiselta toiminnalta, jota jokaisen puolueen pitääkin tehdä. Sen sijaan opposition maalaileman ”salaliiton” rakentaminen tuntuu paljon vaikeammalta ja hankalammalta kuviolta toteuttaa. Uskottavampaa on, että hallitus näki tilaisuuden jatkaa toimintaansa ja tarttui siihen.

Kokonaan toinen asia, meneteltiinkö siinä oikein. Meno oli ehkä laillista, mutta politiikan uskottavuuden ja demokratian näkökulmasta epäilyttävää. Yksi hallituspuolue oli hajonnut ja hallitus oli muodollisesti menettänyt eduskuntaenemmistönsä. Tässä tilanteessa hallituksen hajottaminen ja uudet hallitusneuvottelut olisivat täyttäneet myös demokratian vaatimukset.

Keskustan ja kokoomuksen näkökulmasta sama lopputulos olisi voitu saavuttaa myös normaalimenettelyn kautta, vaikkakin hieman hitaammalla aikataululla. Se olisi tuonut läpinäkyvyyttä ratkaisuun, joka nyt näyttäytyy kansalaisten silmissä avoimelta valtapeliltä – juuri sellaiselta, mistä äänestäjät poliitikkoja eniten syyttävät ja epäilevät. Nyt tehty ratkaisu heikentää politiikan arvostusta.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.