Päätoimittajalta: Käyttäytymisetiketti meni uusiksi Kouvolan kaupoissa – "Tärkein sääntö on: älä edes yskäise"

Petri Karjalainen

Päätoimittaja Petri Karjalainen
Päätoimittaja Petri Karjalainen

Aloitan tunnustuksella. Käyttäydyin tällä viikolla vastoin hallituksen ja terveysviranomaisten suosituksia. Torstaina kotona tehdyn etätyöpäivän jälkeen lähdin kauppoihin ja kävin samalla reissulla useammassa ruokakaupassa, apteekissa, Alkossa ja kukkakaupassa.

Toimintaani voi kritisoida, mutta siihen oli perusteensa. Omien ostosteni lisäksi hoidin kahden yli 70-vuotiaan kauppa-asiat. Verkkokauppa ei ole ainakaan toiselle heistä vaihtoehto.

Turvaväliä oli helppo pitää

Yritin toimia vastuullisesti. Pidin koko ajan hanskat kädessä ja etäisyyttä muihin ihmisiin. Desinfioin ostoskärryjen kahvat, enkä hiplannut kasvojani. En yskinyt.

En tuntenut oloani kovin turvattomaksi. Kukkakaupassa olin ainoa asiakas. Alkossa oli torstai-iltana minun lisäkseni toinen asiakas ja myyjä. Apteekin ovella kerrottiin, että asioida saa vain viisi asiakasta kerrallaan. Meitä oli kolme. Turvaväliä oli helppo pitää, ja apteekissa kassan suojana oli lisäksi pleksi.

Kahteen ruokakauppaan päädyin, koska arvelin, etten yksinkertaisesti selviä yhdellä ostoskerralla kolmen eri ostoslistan kanssa. Kävin siis ensin lähikaupassa yhden listan kanssa ja toimitin tavarat. Sitten markettiin kahden muun listan ostoksia keräämään.

Kävin samalla reissulla useammassa ruokakaupassa, apteekissa, Alkossa ja kukkakaupassa.

Enää ei kaupan käytävillä jutella

Edellinen markettikokemukseni oli edelliseltä viikonlopulta. Jo silloin huomasin, että käyttäytymisetiketti on muuttunut. Lauantain iltapäivä on yleensä yksi viikon vilkkaimmista ostospäivistä ja Kouvolassa myös tuttujen tapaamispäivä. Marketin käytäville pysähdytään vaihtamaan kuulumisia.

Korona-ajan lauantai oli erilainen – niin kuin pitääkin olla. Asiakkaita oli vähän, eikä kukaan jutellut. Tuntui, että taustamusiikkikin soi tavallista hiljempaa. Meno oli harrasta kuin kirkossa.

Myös torstai-ilta oli samankaltainen. Ihmiset työntelivät hiljaisina kärryjään – erittäin täysiä kärryjä. Maskeja oli muutamilla, kumihanskoja vähän useammilla. Kassoilla lattiaan merkattuja turvavälejä noudatettiin nähdäkseni kiltisti. Pakkausvaiheessa turvaväli kuitenkin unohtui.

Vielä yksi huomio kauppojen uudesta etiketistä. Tärkein sääntö on: älä edes yskäise. Yhden köhijän näin. Ei yskinyt hihaan eikä edes kämmeneen. Katsoin pahasti, kuten muutkin.

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.