Pääkirjoitus: Kouvolan varhaiskasvatuksen lomautuksista voi koitua kohtuuttomia hankaluuksia perheille

Kouvolan kasvatus- ja opetuslautakunta päättää tänään keskiviikkona opettajien ja muiden kasvattajien lomautuksista.

Lautakunnalle esitettävän suunnitelman mukaan perusopetuksen henkilöstön lomautukset ajoittuisivat koulujen syyslukukauden alkupuolelle elo–syyskuuhun. Opettajat olisivat pakkolomalla vuorotellen niin, että paikalla olisi aina puolet opettajista. Ennen lukuvuoden alkua olisi lisäksi lomautusjakso kaikille opettajille.

Lukioissa pakkolomat olisivat elokuussa ja lokakuussa.

Varhaiskasvatuksen henkilöstön lomautukset ajoittuisivat kesäkuun alusta elokuun alkuun. Ne hoidettaisiin laittamalla yksiköitä eli esimerkiksi päiväkoteja kiinni tavallista enemmän.

Kouvola tarvitsee säästöjä kurjaan jamaan joutuneen talouden oikaisemiseksi. Opettajien ja kasvattajien lomautus on kuitenkin kehno säästökeino. Lomautuksilla saavutetaan vain kertaluontoinen säästö, ei pysyvää kulujen pienenemistä.

Kouluihin lomautukset tuovat usean kuukauden mittaisen poikkeusajan, jolloin opetus ei ole tavallisella tasolla. Myös aikataulu tuntuu ongelmalliselta. Lukuvuoden alkuun osuva poikkeusaika voi sekoittaa koko kouluvuotta.

Päiväkotien kiinnimenot puolestaan aiheuttavat osalle perheistä kohtuuttomia hankaluuksia arjen järjestämisessä. Vielä ei tiedetä, mitkä päiväkodit ensi kesänä suljetaan, mutta kesäsulku uhkaa erityisesti taajamien ulkopuolella sijaitsevia tai taajamien pieniä päiväkoteja.

Jaalan Vuokkolan päiväkodissa saatiin esimakua kesästä: päiväkoti oli kiinni kaksi viikkoa jouluna ja viikon sulku odottaa talvilomalla. Varahoitopaikka on Kuusankoskella. Esimerkiksi Kimolassa asuville vanhemmille lasten vienneistä ja noudoista voi tulla 120 kilometrin päivittäiset ajot.

petri.karjalainen@kouvolansanomat.fi