Pääkirjoitus: Kissa kiitoksella elää, urheilija tai taiteilija ei – Urheilu- ja kulttuuritapahtumat alkavat taas, mutta lähtevätkö kouvolalaiset liikkeelle?

Koronavirusepidemia on rauhoittunut Suomessa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos viime viikolla. Tämä hyvä uutinen toi monelle vahvistuksen siitä, että nyt voi ottaa askeleen kohti niin sanottua normaalielämää.

Kouvolassa koronatilanteen parantuminen näkyy monin tavoin. Urheilun isot palloilusarjat pyörähtävät käyntiin tulevana viikonloppuna. Yleisö pääsee peleihin, mutta rajoitetusti ja erityisjärjestelyin.

Kulttuuritarjonta on niin ikään palaamassa. Taidekeskus Antareksen uusi näyttely aukeaa torstaina. Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalon kesänäyttely avautuu tänään keskiviikkona. Poikilo-museot ovat jo normaalisti auki, samoin Taideruukin näyttelyt ja puodit. Kouvolan teatteri ja Kymi Sinfonietta palaavat kesälomiltaan näillä näkymin normaalien suunnitelmiensa mukaisesti.

Jos koronaepidemiasta pitää kaivaa jotain hyvää sanottavaa, ainakin se toi näkyväksi, miten tärkeitä urheilu ja kulttuuri monelle ovat. Kun vapaa-ajan tarjonta alkaa Kouvolassa taas kasvaa, on mielenkiintoista nähdä, miten kaupunkilaiset siihen suhtautuvat. Ryntäävätkö he tyydyttämään patoutunutta elämysten tarvetta? Pysyvätkö he kotona ja hakevat viihdykkeensä esimerkiksi suoratoistopalveluista?

Tapahtumakävijän pitää yhä noudattaa varovaisuutta ja ohjeistuksia. Monessa kulttuuri- ja urheilutapahtumassa se onnistuu helposti. Ulkotapahtumissa infektioriski on pienempi kuin sisällä järjestettävissä, ja monet sisällä olevat kulttuuritilat ovat niin avaria, että turvavälien pitäminen on helppoa.

Paikallista on hyvä suosia, koska ylenpalttista matkustelua ei vieläkään suositella. Kulttuuri- ja urheilutapahtumiin pätee sama ohje kuin kaikkiin muihinkin palveluihin: jos haluaa, että niitä on myös tulevaisuudessa, nyt kannattaa lähteä liikkeelle ja käyttää niihin vähän rahaakin.

Kissa kiitoksella elää, urheilija tai taiteilija ei.