Pääkirjoitus: Kouvolassa kuultiin pyöreitä puheita itäradasta — Puoluejohtajat varovat äänestäjien ärsyttämistä

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ero toi vaalikamppailuun kiinnostavan asetelman. Hallituspuolueiden ei enää toimitusministeristössä tarvitse hampaat irvessä puolustaa yhteistä linjaa. Samalla muuttui SDP:n tilanne. Kannatuskyselyiden kärjessä oleva puolue on ikään kuin varma hallituspuolue, joka joutuu vaalikamppailun viimeisen kuukauden aikana puolustamaan asemaansa.

Yksittäisissä asioissa vaalien läheisyys näkyy puoluejohtajien puheiden pyöristymisenä. Hyvä esimerkki on puoluejohtajien kanta niin sanottuun itärataan. Viikonloppuna Kouvolassa vieraillut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei paljastanut mielipidettään itäradan linjauksesta. ”Minulla on kanta, mutta en kerro sitä julkisuuteen”, Rinne sanoi. Hän kuitenkin korosti Kouvolan ja Kotkan välisen radan kunnostustarvetta.

Valtakunnallisten kannatuskyselyiden kakkonen on kokoomus. Sen puheenjohtaja Petteri Orpo oli maanantaina Kouvolassa lähes yhtä varovainen. Hän sanoi kannattavansa itään tulevaa nopeaa ratayhteyttä, mutta ei halunnut ottaa kantaa linjaukseen.

Äänestäjillä pitäisi olla oikeus tietää puoluejohtajien kanta. Kouvolan kannalta Porvoon kautta Kouvolaan kulkeva yhteys on tärkeä asia, ja moni kouvolalainen saattaa jopa tehdä äänestyspäätöksen rataratkaisun perusteella.

Toisaalta puoluejohtajien varovaisuuden ymmärtää. Itäradan linjaus jakaa mielipiteitä Kymenlaaksossa. Kouvolassa ollaan Porvoon—Kouvolan-linjauksen kannalla, Kotkassa rantaradan. Sekä Rinne että Orpo kiersivät kummassakin kaupungissa. Täsmällinen kanta ratalinjaukseen olisi ihastuttanut toisessa päässä maakuntaa, ärsyttänyt toisessa.

Lisäksi itärata kilpailee tulevaisuudessa rahoituksesta Suomen muiden ratahankkeiden, Turun ja Tampereen nopean radan kanssa. Lahden seudulle itärata ylipäätään olisi huono uutinen. Maakuntia kiertäessään puoluejohtajien pitää varoa ärsyttämästä muun maan äänestäjiä.

Toivottavasti itärataan ja nimenomaan Kouvolan kautta kulkevaan linjaukseen voidaan palata täsmällisemmin jo hallitusneuvotteluissa.