Pääkirjoitus: Kouvola tarvitsee Vuolenkoski-asennetta

Vuolenkosken kylä Iitissä on rohkaiseva esimerkki siitä, miten asukkaat voivat vaikuttaa asuinpaikkansa kehitykseen. Kausalan ja Heinolan välissä sijaitsevan kylän asukasluku oli alimmillaan noin 380, mutta nyt se on lähes 500.

Vuolenkosken kouluun perustettiin muutama vuosi sitten kolmas opettajan virka. Samaan aikaan Pohjois-Kymenlaaksossa monet koulut ovat olleet lakkautusuhan alla.

Tilannetta selittää se, että Vuolenkoskella asuu suhteellisen paljon lapsiperheitä. Huutotöyryn postinumeroalueella, johon Vuolenkoski kuuluu, oli vuonna 2017 lapsia yli 18 prosenttia asukkaista. Suhde on sama kuin Korialla ja Valkealan kirkonkylällä.

Kylän toimintaa värittää talkoohenki. Liikuntahalli Vuolenkoski Areena avattiin vuonna 2018, ja kyläläiset osallistuivat sen rahoitukseen 200 000 eurolla. Loput 1,1 miljoonaa euroa tulivat Iitin kunnalta ja valtiolta. Nyt kylän rantaan on rakenteilla kahvila-ravintola ja suunnitteilla kyläkeskus.

Vuolenkosken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Eero Paronen kertoi Kouvolan Sanomissa (1.3.2020) saavansa säännöllisesti tiedusteluja ihmisiltä, jotka harkitsevat kylään muuttamista.

Kouvolan seudulla on paljon muitakin kyliä, joissa on hyvä yhteishenki ja aktiivista toimintaa. Vuolenkoski tuntuu kuitenkin olevan malliesimerkki siitä, miten säilytetään vanhan ajan yhteisöllisyys mutta pysytään mukana kehityksessä.

Kun yhteisön koko kasvaa, yksilön tunne omista vaikutusmahdollisuuksista voi pienentyä. Kouvolassa pitäisi silti ottaa oppia Vuolenkoski-asenteesta. Kunnan talousvaikeudet voimistavat tappiomielialaa ja nurkkakuntaista köydenvetoa.

Kritiikille ja väittelylle on ehdottomasti sijansa. Vielä enemmän tarvetta olisi teoille ja sillanrakentamiselle. Etelä-Pohjanmaalta neljä vuotta sitten Vuolenkoskelle muuttanut Emma Ala-Lantela tiivistää asian osuvasti:

– Ihmiset saavat paljon aikaan, kun haluavat kylän voivan hyvin.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi