Pääkirjoitus: Koronaviruksen takia asetettuja matkustusrajoituksia on syytä lieventää maltillisesti

Hallitus päätti keventää koronapandemian vuoksi määrättyjä matkustusrajoituksia keskiviikkona. Ensi maanantaina matkustaminen Suomen ja 28 maan välillä helpottuu. Lievennyksiä rajoituksiin kohdistuu Schengen-alueen maihin ja myös sen ulkopuolisiin maihin. Suomen hallitus on linjannut, että matkustusrajoituksista päätettäessä mittarina pidetään todettujen koronavirustartuntojen määrää. Tartuntoja saa olla 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohden enintään kahdeksan.

Suomen linja on siten tiukempi kuin useissa muissa koronan riivaamissa maissa. Tuota linjaa ei ole syytä kyseenalaistaa, sillä maassamme korona on osin sen ansiosta saatu pidettyä hyvin kurissa. Luonnollisesti myös maan sisällä toteutetut toimenpiteet ohjeineen ja määräyksineen ovat olleet edesauttamassa koronan leviämisen ehkäisyä.

Asteittainen rajoitusten purkaminen on perusteltua, koskivat ne sitten matkailua tai maan sisäisiä määräyksiä. Vanha sanonta ”maltti on valttia” on kuitenkin hyvä ohjenuora päätöksiä tehtäessä.

Matkailuala on luonnollisesti tyytyväinen, kun matkustaminen Suomeen helpottuu. Myös moni suomalainen iloitsee matkustamismahdollisuudesta tähän saakka suljettuna oleviin ulkomaankohteisiin. On kuitenkin hyvä mieltää, ettei lomamatka koronapandemian aikana ehkä vastaa sitä, mihin on aikaisempina vuosina totuttu. Monissa maissa on tiukat rajoitukset. Matkailija joutuu huomioimaan muun muassa maskipakon ja muut määräykset, jotka ovat omiaan latistamaan lomatunnelmaa.

Koronatilannetta seurataan luonnollisesti edelleen tarkasti, ja hallitus on kertonut olevansa valmis nopeastikin muuttamaan määräyksiään ja ohjeistuksiaan tilanteen niin vaatiessa. On tärkeää huolehtia siitä, ettei rajoitusten purkaminen anna väärää viestiä kansalaisille. Koronapandemia ei suinkaan ole ohi, vaan edelleen on syytä noudattaa annettuja ohjeita muun muassa turvaväleistä ja hygieniasta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset