Pääkirjoitus: Koulupaketin purkaminen on vaikea päätös, mutta ainakin oppilasmitoitusta pitää Kouvolassa harkita uudelleen

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka haluaa purkaa vajaa vuosi sitten tehdyn koulupäätöksen. Tuolloin valtuusto päätti, että Kouvolan perusopetuksen kouluverkko rakentuu tulevaisuudessa 20 koulun varaan.

Nyt Toikka esittää, että Anjalaan ei rakennettaisikaan uutta koulua, Voikkaan koulu menisi kiinni ja yhtenäiskoulu siirtyisi Elimäeltä Korialle. Esitys muistuttaa pääpiirteiltään hyvin paljon vuoden takaista viranhaltijoiden alkuperäistä ehdotusta. Toikka haluaisi siis kumota juuri ne muutokset, jotka ensin lasten ja nuorten lautakunta ja sitten valtuusto tekivät viranhaltijoiden valmistelemaan 18 koulun malliin.

Vajaa vuosi sitten oli syytä iloita, että puolueet saivat puserrettua pitkään odotetun ja vaikean päätöksen. Syntynyttä kompromissia on hankala lähteä purkamaan. Toikan nyt esittämä muutos on erityisen hankala sosiaalidemokraateille, keskustalle ja perussuomalaisille, joiden vahvoja kannatusalueita uusi ehdotus kirpaisisi.

Vuosi sitten juuri SDP ajoi voimakkaasti 20 koulun mallia ja sai tuekseen keskustan. Kokoomus ja vihreät olivat viranhaltijoiden esittämän 18 koulun verkon kannalla. Sama vääntö on edessä nyt — ja myös lopputulos voi olla sama.

Koulupäätös on kuitenkin syytä käsitellä uudelleen kahdesta syystä. Vuosi sitten Kouvolan taloustilanne näytti huomattavasti valoisammalta kuin nyt. Talouskurimus ja säästötarpeet ovat valjenneet vasta kuluneen vuoden aikana. Kaikkia palveluverkkoja, myös kouluja, pitää tarkastella kriittisesti.

Lisäksi kouluverkkopäätös tehtiin vuosi sitten väärien perusoletusten varassa. Syntyvyyden rajua laskua ei arvioitu oikein. Lisäksi oppilasennusteisiin lisättiin ylimääräiset kahdeksan prosenttia, koska kaupunkistrategiassa tavoiteltiin väkiluvun kasvua. Kouluverkossa on yksinkertaisesti liikaa oppilaspaikkoja. Ainakin oppilasmitoitus — siis koulujen koko, mahdollisesti myös määrä — tulee harkita nyt uudelleen.

Luetuimmat