Pääkirjoitus: Kymsoten budjetin pitäminen ratkaisee pitkälti myös Kouvolan talouden tulevaisuutta — Kouvola varautuu kattamaan omien alijäämiensä lisäksi Kymsoten miinuksia

Kotkan Takojantiellä tehtiin viime perjantaina merkittäviä linjauksia Kouvolan talouden tulevaisuudesta. Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote käsitteli ensi vuoden talousarviotaan. Yhtymävaltuusto hyväksyi ensi vuodeksi budjetin, joka päätyy 3,7 miljoonaa euroa miinukselle, jos tilikausi sujuu suunnitellusti. Samalla taseeseen kertynyt alijäämä nousee 12,8 miljoonaan.

Kymsoten suunnitelmissa seuraavalla tilikaudella 2021 pitäisi päästä jo 0,7 miljoonaa plussalle. Tällöin myös taseeseen kertynyt alijäämä alkaisi pienentyä. Jos tiukka talouskuri puree, kuntayhtymä pääsee vuonna 2022 liki 15 miljoonaa plussalle ja samalla taseen alijäämistä päästään eroon.

Palvelujen heikkenemisestä huolimatta Kouvolassa on syytä toivoa, että Kymsoten kustannuskuuri toimii.

Suunnitelma on kunnianhimoinen. Lähivuosien säästötavoitteeksi on sovittu jo noin 25 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi on tulossa vielä uusi, noin 15 miljoonan säästökuuri. Yhteensä 40 miljoonan vyönkiristys vaikuttaa merkittävästi Kymenlaaksossa tarjolla oleviin palveluihin. Nykyistä palveluverkkoa karsitaan. Moni kouvolalainen joutuu hakemaan perusterveydenhuollon palveluja nykyistä pidemmän matkan päästä, kun terveysasemia menee kiinni.

Eniten säästöjä haetaan vanhuspalveluista, joissa lisätään kotihoitoa ja vähennetään tehostettua palveluasumista. Pakettiin kuuluu myös etä- ja digipalveluiden lisääminen ja organisaatiouudistus.

Palvelujen heikkenemisestä huolimatta Kouvolassa on syytä toivoa, että Kymsoten kustannuskuuri toimii. Kouvola painii oman taloutensa alijäämän kanssa. Kaupungin säästöpaketin toteutuminen ei auta, jos samaan aikaan kuntayhtymän kulut karkaavat.

Kouvola maksaa ensi vuonna kuntayhtymä Kymsoten toiminnasta 49,7 prosenttia. Euroissa tämä tarkoittaa 320:tä miljoonaa. Vertailun vuoksi: Kouvolan kaupunki on laskenut saavansa ensi vuonna 352 miljoonaa euroa verotuloja.

Kouvolan budjetissa näkyy myös varautuminen Kymsoten alijäämien kattamiseen; siihen on varattu ensi vuodeksi vajaat pari miljoonaa.

Luetuimmat