Pääkirjoitus: Toikan jääminen on hyvä päätös Kouvolalle

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ilmoitti maanantaina, että hän vetäytyy Etelä-Karjalan maakuntajohtajahausta.

Hän totesi tiistain Kouvolan Sanomissa miettineensä omaa panostaan yhteiskuntaan ja sitä, missä voi tehdä eniten yhteiskunnan eteen.

Uutinen tuli varmasti lähes kaikille yhtä yllättäen kuin helmikuinen tieto siitä, että Toikka on parin Kouvola-vuoden jälkeen hakemassa muualle töihin. Joka tapauksessa Toikan jääminen on Kouvolalle myönteinen asia.

Uudesta käänteestä myönteisen tekee ennen kaikkea se, että Kouvolan johtamiskuvioita ei tarvitse alkaa miettiä vaikeassa poikkeustilanteessa. Kaupunginjohtajan lähtö olisi osunut pahimpaan mahdolliseen saumaan, kun koronavirus on pannut kaiken sekaisin.

Asioiden valmistelu olisi vaikeutunut entisestään, jos kaupunki olisi joutunut johtamisvajeeseen.

Vaikka Toikka ei avannut vetäytymispäätöstään sen enempää, yhtenä pääsyynä voi olla poikkeustilanne.

Päätösten ja tilannearvioiden tekeminen on ollut viimeisten viikkojen aikana sen verran hektistä ja lähes ympärivuorokautista, että kaikki muut ulkopuoliset asiat ovat jääneet pakosta paitsioon.

Toikan hakua Etelä-Karjalaan on jatkossa helppoa käyttää lyömäaseena häntä vastaan. Toivottavasti hakuepisodi ei kuitenkaan entisestään korosta pintaan noussutta vastakkainasettelua, vaan kävisikin päinvastoin.

Poikkeusoloissa on ainakin ennen löydetty ennennäkemätön yhteishenki ja -voima, joiden avulla on päästy pahimmasta yli.

Toivon mukaan koronaviruksen tuoma poikkeustilanne vahvistaa yhteishenkeä Kouvolassa ja koko Kymenlaaksossa.