Pääkirjoitus: Varhaiskasvatuksen henkilökunnan jaksamisesta huolehdittava

Varhaiskasvatuksen henkilökunta on ollut kovilla tänä keväänä. Päiväkotien työntekijät ovat olleet korona-aallon eturintamassa yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Taudin aiheuttaman huolen lisäksi Kouvolan säästökuuri osui myös päiväkoteihin: henkilökuntaa on ollut lomautettuna kesän aikana.

Vielä keväällä näytti siltä, että henkilökunnasta uhkaa tulla pulaa. Kesäksi vanhemmat olivat varanneet lapsilleen tavallista enemmän hoitoaikoja samaan aikaan kun henkilökuntaa oli kesälomilla ja lomautettuina.

Lopulta pahin uhkakuva kesän osalta ei toteutunut. Ennätysmäärän sijaan lapsia on ollut päiväkodeissa läsnä tavallista vähemmän. Viime viikolla Kouvolan varhaiskasvatuspäällikkö Helena Kuusisto arveli, että hoitoaikoja kysyttäessä moni vanhempi ei vielä tiennyt kesän järjestelyjä, ja hoitoaikoja varattiin varmuudeksi.

Kevään jäljiltä osa henkilökunnasta kokee uupumusta. Kesäkuussa Kouvolan Sanomat uutisoi päiväkodin työntekijästä, joka pelkää väsyvänsä henkilökunnan vähyyden vuoksi. Toukokuussa Helena Kuusisto sanoi, että varhaiskasvatuslain velvoittaman työntekijämäärän saaminen päiväkoteihin on ollut joissain yksiköissä vaikeaa.

Nyt Suomessa odotetaan, tuleeko koronan toinen aalto. Monilla vanhemmilla vapaasaldo näyttää siinä kohtaa vuotta jo melko tyhjää, joten lasten hoitaminen kotona ei ehkä suju kevään tapaan. Varhaiskasvattajat ovat avainasemassa siinä, että koko yhteiskunta pyörii. Heidän jaksamisensa on ensiarvoisen tärkeää niin työpaikkojen toimintakyvyn kuin lasten hyvinvoinnin vuoksi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut