Pääkirjoitus: Marjoniemen terveysaseman siirto Kymsotelle kuulostaa järkevältä – Toiminta pyörisi jatkossakin ostolääkäreillä, mutta toiminta olisi omissa käsissä

Kymsote kaavailee Marjoniemessä sijaitsevan Kouvolan terveysaseman ottamista sote-kuntayhtymän omaksi toiminnaksi. Marjoniemen vastaanotot ovat olleet ulkoistettuja vuodesta 2007 saakka. Nykyisin toimintaa pyörittää Terveystalo Julkiset palvelut oy.

Ulkoistuksen purkaminen on vasta suunnitelma, mutta se kuulostaa järkevältä. Muut Kouvolan alueen terveysasemat ovat Kymsoten vastuulla, ja Marjoniemi on yksittäinen saareke.

Marjoniemen toiminnan kilpailutuksessa on painotettu hintaa: halvin vaihtoehto on voittanut. Lisäksi ulkoistamisessa toiminta siirtyy julkiselta puolelta yksityiselle yritykselle, joka ainakin periaatteessa hakee toiminnasta voittoa.

Jos Kymsote alkaa ensi vuoden alusta pyörittää myös Kouvolan terveysasemaa, myös sen täytyy ottaa talous tiukasti huomioon. Kymsote hakee tiukkaa kulukuria ja joutuu tulevassa palveluverkossa myös karsimaan palveluita joiltain alueilta.

Etuna voi kuitenkin olla joustavavuus. Jos kaikki Kouvolan ja Kymenlaakson terveysasemat ovat omissa käsissä, voidaan esimerkiksi lääkäreitä ehkä kierrättää eri vastaanotoilla joustavammin. Lääkäripulaa ratkaisu ei sinänsä poista, vaan Kymsote joutuu jatkossakin turvautumaan ostolääkäreihin. Se vain ostaa palvelun myös Marjoniemeen itse, ilman välikättä.

On mielenkiintoista, että Kymenlaaksossa ollaan päätymässä erilaiseen ratkaisuun kuin Päijät-Hämeessä. Kun Kymsote miettii ulkoistuksen purkua perusterveydenhuollossa, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä harkitsee laajaa ulkoistusta. Siellä terveyskeskusten toiminta voi siirtyä uudelle yhteisyritykselle, jonka kuntayhtymä perustaisi yksityisen terveysalan yrityksen kanssa.

Mittaluokissa on eroja. Kymenlaaksossa on ollut käytössä hybridimalli, jossa yksi asema on ollut Kouvolassa ulkoistettuna ja muutama muualla maakunnassa. Hämeessä pohditaan kaiken toiminnan ulkoistamista.