Pääkirjoitus: Iitin puuro kiehui yli kattilasta

Iitin tiistaisen kunnanvaltuuston kokouksen aluksi neljä valtuutettua ilmoitti eroavansa omista ryhmistään ja liittyvänsä uuteen Aito Iitti -ryhmään. Keskustan Janne Aallon, Pasi Koivusen ja Seppo Lehtisen sekä kokoomuksen Riitta Alestalon loikkauksen syyksi kerrottiin ryhmän tiedotteessa keskustan ja kokoomuksen valtuustoryhmien sisäiset ristiriidat.

Uuden ryhmän viidenneksi jäseneksi tuli sitoutumattomien Heikki Hutri. Aito Iitti -ryhmästä tuli kolmanneksi suurin valtuustoryhmä.

Uusi kuvio puraisee pahiten keskustaa, joka menettää selvän ykköspuolueen asemansa. Jatkossa sekä keskustalla että SDP:llä on kahdeksan valtuutettua.

Iitin kunnanvaltuuston joulukuinen päätös laajakaistahankkeen lainan hylkäämisestä oli pitkään jatkuneen torailun viimeinen piste. Keskustan Aalto, Koivunen ja Lehtinen äänestivät lainan myöntämistä vastaan, kun taas keskustan muu ryhmä oli lainan kannalla. Kapinalliskolmikon äänet ratkaisivat asian.

Aalto, Koivunen ja Lehtinen eivät olleet suuressa asiassa ensimmäistä kertaa omilla teillään. Syyskuussa 2014 valtuustossa äänestettiin Iitin lähtemisestä mukaan Lahden seudun kuntien liitosselvitykseen. Tuolloin keskustan kolmikko oli sitä mieltä, että selvitykseen mukaan lähteminen tulee hyväksyä. Muut keskustalaiset olivat vastaan.

Myös Riitta Alestalo oli tuolloin kuntaliitosselvityksen kannattajana.

Uusi ryhmä ei helpota Iitin päätöksentekoa. Viime aikoina käsitellyt suuret asiat ovat henkilöityneet. Valtataistelu on siirtynyt normaalilta ryhmä- ja puoluetasolta epänormaalille henkilötasolle.

Toinen asia on se, kuinka vakuuttavana kuntalaiset pitävät Aito Iitti -ryhmää. Ensimmäinen kysymys voi olla se, miten Iitin asiaa voi ajaa aidosti, jos on kannattanut itsenäisen Iitin lähtemistä mukaan kuntaliitosselvitykseen.

Kello 9.58: Oikaistu väärä tieto siitä, että Aalto, Koivunen, Lehtinen ja Alestalo olisivat olleet kuntaliitoksen kannalla. Valtuustossa äänestettiin kuntaliitosselvitykseen lähtemisestä. Nelikko kannatti sitä, että Iitti lähtisi mukaan selvitykseen.

Uusimmat uutiset