Pääkirjoitus: Puurakentamisen suosiminen muistui mieleen kumman myöhään Sarkolan koulun suunnittelussa

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina ottaa aikalisän Sarkolan koulun hankesuunnitelman kanssa. Uuden koulun suunnitelmat jätettiin pöydälle, koska hallitus halusi selvittää voitaisiinko uudisrakennus tehdä puusta.

Pöydälle jääneissä suunnitelmissa uudisrakennuksen runko on teräsbetonia ja julkisivut pääosin keraamista sauvaa betonielementtien päällä.

Tähän mennessä Sarkolan koulun suunnitteluun on käytetty yli satatuhatta euroa.

Puusta rakentaminen on suositeltavaa ekologisuuden ansiosta. Lisäksi se sopisi Kouvolan strategiaan: puurakentaminen mainitaan vuoteen 2030 ulottuvan kaupunkistrategian elinkeinopainotukset-kohdassa. Strategiaan kuuluu myös tavoite nostaa kaupungin hankintojen paikallisuusastetta. Kouvolasta löytyy puurakentamiseen erikoistuneita yrityksiä, jotka voisivat osallistua kilpailutukseen.

Puumateriaalin nostaminen vaihtoehdoksi on siis ymmärrettävää ja perusteltua. Puuvaihtoehto nousee kuitenkin esiin kummallisen myöhään. Sarkolan koulun hankesuunnitelmaa on valmisteltu vuodesta 2016 alkaen ja tuorein suunnitteluvaihe alkoi maaliskuussa 2019. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli suunnitelmia tämän vuoden syyskuussa.

Tähän mennessä Sarkolan koulun suunnitteluun on käytetty yli satatuhatta euroa. Puun suosiminen laittaisi suunnitelmia uusiksi. Moneen kertaan suunnittelu lisää kustannuksia. Lisäksi se venyttää aikatauluja ja samalla koululaisten aikaa usein puutteellisissa väistötiloissa. Sarkolan vanha koulu on jo syksyn aikana purettu, ja oppilaat käyvät koulua Tornionmäessä.

Kouvolan toimitilajohtaja Juha Jormanainen perustelee Sarkolan betonirakennetta paloturvallisuudella. Lisäksi materiaali mahdollistaa tilojen paremman muunneltavuuden. Perustelut ovat hyvät.

Uusimmat uutiset