Pääkirjoitus: Kehitysyhtiö Kinnon rooli on syytä pohtia tarkkaan — ”Kouvolan päättäjille Kinnon pitää antaa kristallinkirkas kuva omista toimistaan”

Kouvola vähentää kehitysyhtiö Kinnon eli Kouvola Innovation oy:n rahoitusta ensi vuonna. Kun kaupunki rahoittaa Kinnoa tänä vuonna noin 3,4 miljoonaa euroa, on maksuosuus ensi vuonna noin 3 miljoonaa. Jo tälle vuodelle tehtiin 100 000 euron leikkaus.

Toinen muutos koskee Kinnon roolia. Kaupunginhallitus päätti maanantaina perustaa ohjausryhmän arvioimaan Kinnon strategiaa, tehtäviä ja resursseja. Ohjausryhmällä on aikaa työhönsä huhtikuun loppuun.

Kinnolla on hallitus, jonka pitäisi kertoa omistajan eli kaupungin tahto yritykselle. Erillisen ohjausryhmän perustaminen kertoo muutostarpeesta. Toki esimerkiksi strategiaa pitää tarkastella säännöllisin väliajoin muutenkin, ja kovissa säästöpaineissa elävän kaupungin täytyy tutkia kaikki menonsa.

Koska Kinno on osakeyhtiö, sen päätöksenteko ei ole samalla tavalla läpinäkyvää kuin esimerkiksi kaupungin lautakunnissa, hallituksessa tai valtuustossa.

Kinnon rooli ja tehtävänkuva on syytä nyt pohtia tarkkaan. Lähes puolet Kinnon työntekijöistä toimii erilaisten EU-rahoituksella pyörivien hankkeiden parissa. Kyseessä ei yleensä ole ilmainen EU-raha, vaan hankkeissa on mukana kaupungin rahoitusosuus. Myös näiden EU-projektien tarve tulee harkita — varsinkin kun kaupungin rahoitusosuus nousee uusissa EU-hankkeissa.

Selvää on, että Kouvolassa tarvitaan elinkeinoyhtiö. Kouvolan kannalta kehitysyhtiön tärkein tehtävä on markkinoida kaupunkia houkuttelevana sijoituspaikkana yrittäjälle, antaa yrittäjille tukea ja hankkia kaupunkiin näin uusia yrityksiä.

Mainospuheiden pitää suuntautua ulospäin, ei sisään. Kaupungin päättäjille Kinnon pitää antaa kristallinkirkas kuva omista toimistaan, eri hankkeiden odotuksista ja mahdollisista riskeistä.