Pääkirjoitus: Abiturienteille olisi hyvä antaa mahdollisuus lähiopetukseen ennen yo-kirjoituksia – Kouvolassa lähiopetusta leikkasi myös yksi paikallinen päätös

Tällä viikolla päätetään pääsevätkö kouvolalaiset abiturientit lähiopetukseen vielä tammi- tai helmikuussa. Abeilla on opetusta tammikuun loppuun – tällä tietoa etänä. Helmikuun alussa on koeviikko, jonka aikana pidetään ylioppilaskirjoituksiin valmistavia preliminäärikokeita.

Pääkaupunkiseudulla lähiopetus sallittiin, vaikka sielläkin koronatilanne on edelleen hankala. Perusteena oli abiturienttien yhdenvertaisuus.

Lähiopetuksen avaamisessa pitää mennä terveys edellä ja noudattaa terveysviranomaisten suosituksia. Sama yhdenvertaisuuden peruste pätee silti myös Kouvolassa. Jos opiskelijoiden turvallisuus vain pystytään takaamaan, myös kouvolalaisille abeille tulisi antaa mahdollisuus lähiopetukseen. Oppilaat päättäisivät itse osallistumisestaan – halutessaan voisi jatkaa opiskelua myös etänä.

Parin viikon lähiopetus ei tietenkään ratkaise kaikkea. Perusta kirjoituksia varten on pitänyt luoda kaikkien kolmen lukiovuoden aikana. Mutta erityisesti helmikuun alun koeviikon toteutuminen voisi olla monelle tärkeä harjoittelumahdollisuus ylioppilaskirjoituksia varten. Se antaisi henkistä selkänojaa ja tuntumaa, etänä kun ei koetilannetta pysty simuloimaan.

Viime kevään ja loppuvuoden etäopetusjaksot asettavat oppilaat eriarvoiseen asemaan. Muutenkin hyvin pärjäävät oppilaat ovat todennäköisesti suoriutuneet hyvin kotiopinnoissa, mutta enemmän tukea tarvitsevat eivät ole sitä saaneet.

Lukiolaisia ehkä jopa hankalammassa asemassa ovat olleet ammattiin opiskelevat nuoret. Heidän koulutukseensa kuuluu paljon käytännön harjoituksia, jotka korona-aikana ovat väkisinkin jääneet vähälle.

Kouvolassa lähiopetusta vähensi viime vuonna myös yksi paikallinen päätös: opettajien lomautukset. Tämä haitta koski niin perusopetuksen oppilaita kuin toisen asteen lukiolaisia ja ammattiin opiskelevia.