Työtön pannaan hakemusrumbaan

Hallituksen odotetaan tänään julkistavan työttömyysturvaa koskevan lakiesityksen. Helsingin Sanomien (4.5.) saamien tietojen mukaan esitys mullistaisi työttömyysturvaa ja työnhakua merkittävästi.

HS:n mukaan työttömän pitäisi hakea kolmen kuukauden aikana vähintään 12 työpaikkaa, jotta ei menettäisi työttömyyskorvaustaan 60 päiväksi. Samalla luovuttaisiin henkilökohtaisten työllistymissuunnitelmien tekemisestä ja työttömien haastatteluista.

Suomen työmarkkinoilla on tunnustettuja kohtaanto-ongelmia, joissa työntekijä ja avoin työpaikka eivät löydä toisiaan, ja työvoimapulaakin esiintyy useilla aloilla. Myös työttömien aktivointia on pidetty hyvänä asiana, mutta vaatimuksessa hakemusten suoltamisessa on vahvaa kyykyttämisen makua. Työttömän velvollisuuksiin kuuluisi myös viikoittainen raportointi viranomaisille omasta aktiivisuudestaan

Suomessa on laskutavasta riippuen noin 300 000 työtöntä, mutta avoimia työpaikkoja haettavana vain murto-osa siitä. Mekaaninen, velvollisuudesta tehtävä työhakemusten lähettely turhauttaisi nopeasti niin työnhakijat kuin työnantajatkin. Jotkut varmasti työllistyisivätkin tämän rumban avulla, mutta suurin osa ei. Hakemustulva aiheuttaisi runsaasti turhaa työtä kummallakin puolella.

Avoimia kysymyksiä ennen tarkkaa esitystä on paljon. Esimerkiksi: Voiko työtön hakea mitä tahansa työtä, siis sellaistakin, johon hänen koulutuksensa ei riitä, vai pitääkö ”tyytyä” vain niihin, joihin hänellä olisi oikeasti mahdollisuuksia? Ensin mainittu avaa ainakin mahdollisuuden näennäishakemuksiin, joilla työttömyysturvan menestyksen voi kätevästi torjua.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.