Päätoimittajalta: Säästölistan käsittelyssä testataan, ovatko poliitikot oikeasti ymmärtäneet Kouvolan talouden surkean tilan — Vaarana on lähteä poliittisten kauppojen tielle

Säästöpaketti vesittyy, jos yksittäiset ratkaisut nousevat kokonaisuutta tärkeämmäksi, kirjoittaa Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja Petri Karjalainen.

Päätoimittajalta: Säästölistan käsittelyssä testataan, ovatko poliitikot oikeasti ymmärtäneet Kouvolan talouden surkean tilan — Vaarana on lähteä poliittisten kauppojen tielle

Kouvolan kaupunginhallitus saa maanantaina eteensä massiivisen säästölistan. Kaupunginjohtaja Marita Toikka ja muut viranhaltijat ovat tehneet esityksen, jossa säästöjä haetaan kaikkien toimialojen palveluverkoista.

Joukossa on isoja ja pieniä asioita. Asumisen ja ympäristön toimialalla esimerkiksi haluttaisiin leikata tieavustuksia ja siirtää jalkakäytävien auraamista asukkaille. Liikunnassa ja kulttuurissa suljettaisiin uimahalleja ja muita liikuntapaikkoja.

Kasvatuksessa ja opetuksessa on edessä tiukin vääntö: siellä esitetään kertaalleen hyväksytyn 20 koulun mallin purkamista. Anjalan koulua ei rakennettaisikaan, Voikkaan koulu menisi kiinni ja yläkoulu siirtyisi Elimäen kirkonkylästä Korialle, jonne tulisi yhtenäiskoulu. Elimäelle jäisi alakoulu. Lisäksi päiväkoteja vähennettäisiin, ja niissäkin lapsia keskitettäisiin isompiin yksiköihin.

Koko talouden tasapainottamispaketti on niin laaja, että se koskettaa kaikkia asukkaita jollakin tapaa.

Nämä kaikki ovat vain esimerkkejä. Koko talouden tasapainottamispaketti on niin laaja, että se koskettaa kaikkia asukkaita jollakin tapaa. Palveluverkkojen karsimisen lisäksi siihen kuuluu kaupungin henkilöstövähennyksiä ja erilaisten maksujen, mahdollisesti myös kuntaveron, korotuksia.

Kouvola uhkaa painua kriisikunnaksi

Kaupunginhallitus ei palveluverkoista vielä päätä — ei maanantaina, eikä mahdollisessa seuraavassa kokouksessa viikon kuluttua — sen tekee valtuusto suunnitellun aikataulun mukaan 11. marraskuuta.

Kaupunginhallituksen käsittelyssä kuitenkin testataan ensimmäisen kerran, ovatko puolueet ja niiden poliitikot oikeasti ymmärtäneet Kouvolan talouden surkean tilan.

Kertauksena taloustilanteesta: jos Kouvolan alijäämiä ei saada kuriin, kaupunki velkaantuu lisää ja painuu kriisikunnaksi. Tilannetta pahentaa asukasmäärän väheneminen ja sote-menojen kasvu. Sosiaali- ja terveydenhuolto ei ole enää Kouvolan omissa käsissä, sillä siitä vastaa kuntayhtymä Kymsote.

Aletaanko säästöpakettia purkaa heti?

Minkälainen testi maanantaina sitten on edessä? Puolueet ovat yhdessä ja erikseen pureskelleet Marita Toikan julkituomia esityksiä nyt parin viikon ajan. Toikka kertoi suunnitelluista palveluverkon muutoksista asukasilloissa, eikä säästänyt esityksiään kaupunginhallituksen pöytään.

Maanantaina nähdään, mikä on poliitikkojen reaktio ensijärkytyksen jälkeen ja lähdetäänkö pakettia purkamaan heti ensimetreillä.

Säästöjen joukossa on monille puolueille vaikeita asioita. Tällaisia ovat erityisesti koulupäätökset. Anjalan koulu on ollut tärkeä sosiaalidemokraateille, Elimäen yhtenäiskoulu puolestaan keskustalle ja perussuomalaisille.

Säästöpaketti tarjoaa puolueille mahdollisuuden lehmänkauppoihin, esimerkiksi näin: SDP tukee keskustaa Elimäen yläkoulun säilyttämisessä, keskusta SDP:tä Anjalan koulussa. Pakettiin voidaan lisätä vielä vaikkapa Kuusankosken uimahalli.

Kahdestaan SDP ja keskusta eivät voi pakettia kaataa, vaan ne tarvitsevat liittolaisia esimerkiksi perussuomalaisista tai kristillisdemokraateista.

Koulupäätös pitää tehdä oppilasennusteiden perusteella

Osaoptimointi voi vesittää koko säästöpaketin. Jos yksittäiset ratkaisut nousevat tärkeämmäksi kuin säästöjen kokonaisuus, taloutta ei saada kuntoon.

Kouluverkosta päätettäessä tärkein peruste tulee olla realistinen oppilasennuste. Edellisellä kouluverkkokierroksella päätös 20 perusopetuksen koulusta tehtiin liian toiveikkaiden lukujen perusteella. Syntyvyyden vähenemistä ei osattu arvioida, ja oppilasennusteisiin lisättiin ylimääräiset kahdeksan prosenttia, koska kaupunkistrategiassa tavoiteltiin väkiluvun kasvua.

Yksi keskeinen kysymys on, tekevätkö puolueet ryhmäpäätöksiä, kun valtuusto päättää asiasta. Esimerkiksi SDP:n ryhmässä kaikki eivät kannata Anjalan koulun rakentamista. Annetaanko toisinajattelijoille vapaat kädet äänestyksessä?

Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Luetuimmat