Pääkirjoitus: Yksi seurakunta ei ole ainoa vaihtoehto Kouvolassa

Kirkkohallituksen synkkä ennuste ei lupaa hyvää Kouvolan seurakuntayhtymälle. Muuttotappioalueilla väkeä kuolee enemmän kuin syntyy eikä uusia kirkollisveronmaksajia tilalle tule. Ennusteen mukaan Kouvolan seurakuntayhtymän verotulot putoavat vuoteen 2025 mennessä 1,5 miljoonaa euroa. Karu ennuste pakottaa hiippakunnan kaikki seurakunnat tarkastelemaan tulevaisuuttaan yhä niukkenevilla varoilla. Niin myös Kouvolassa.

Kirkkovaltuutettu Matti Kaarlenpojan aloite viiden seurakunnan yhdistämisestä yhdeksi tuli sopivaan aikaan. Ei siksi, että yksi seurakunta olisi ainoa oikea ratkaisu edessä oleviin niukkuuden vuosiin, vaan siksi, että keskustelu seurakuntien tulevaisuudesta ylipäätään alkaa.

Yhtymän selvitettyä seurakuntaneuvostojen kantaa yhdestä seurakunnasta, sen enempää keskustan kuin reuna-alueidenkaan seurakunnat eivät huuda hurraata yhdistymiselle. Viiden seurakuntaneuvoston yksimielinen kanta on, että yhdistämisellä vaarannettaisiin seurakuntien paikallisuus. Yhden suuren seurakunnan yllä leijuu uhka, että se etäännyttäisi seurakuntalaisia tutuista työntekijöistä. Se voisi myös kurittaa seurakunnan taloutta entisestään.

Pelko siitä, että reuna-alueet menettäisivät siellä nykyisin olevaa toimintaa juontaa Kouvolassa kuntaliitoksesta. Haja-asutusalueen asukkaat kokevat yhä menettäneensä asemaansa ja palveluita. Samaa ei haluta kokea enää seurakunnan palveluiden kohdalla.

Jotakin on silti tehtävä. Seurakunnat haluaisivat pitää nykyisen yhtymämallin, mutta siihen ollaan valmiita tekemään hallinnollisia muutoksia. Muutokset ovat niitä, jotka eivät näy välttämättä mitenkään seurakuntalaisten elämässä. Raskassoutuisen ja vanhahtavan hallinnon keventäminen ja yhteistyön tiivistäminen ei vie jumalanpalveluksia keskustaan eikä tee Elimäen, Valkealan tai Anjalankosken seurakuntalaisista Kouvolan seurakuntalaisia.