Pääkirjoitus: Iitin Mankalan riippusilta alkoi näyttää yhden kuntapäättäjän omalta hankkeelta

Iitin kunnanhallitus ei myöntänyt poikkeamislupaa Harakkakosken riippusillalle Iitin Mankalaan.

Jopa Iitin kuntastrategiaan sisään leivottu riippusiltahanke haudattiin ainakin tässä vaiheessa hallituksessa äänin 5–4.

Keskusta ja kokoomus olivat siltahankkeen kannalla, kun taas SDP ja Aito Iitti -ryhmä äänestivät vastaan.

Kahdesta Aito Iitti -ryhmän jäsenestä toinen on Seppo Lehtinen, joka istui ennen keskustan valtuustoryhmässä. Ilman keskustan taannoista hajaantumista riippusiltahankkeen toteutuminen olisikin ollut varsin todennäköistä.

Perimmäisin syy hankkeen kaatumiselle lienee kuitenkin muualla kuin poliittisissa kähminnöissä.

Iitissä tapahtui hankkeen henkilöityminen. Riippusiltahanke alkoi näyttäytyä ainakin osalle kuntalaisista ja päättäjistä yhden kuntapäättäjän omana hankkeena.

Kunnanvaltuutettu Markku Yli-Kaitala (kok.) on riippusiltahankkeen takana olevan yhdistyksen Iitin Matkailu ry:n puheenjohtaja.

Hän on samalla mankalalaisen lomamökkiyrityksen entinen yrittäjä. Nykyään Yli-Kaitala oy -nimisen yrityksen omistajayrittäjä on Markku Yli-Kaitalan poika Pentti Yli-Kaitala.

Yrityksen lomamökit eivät ole Harakkakosken välittömässä läheisyydessä, sillä välimatkaa on 6–7 kilometriä. Voidaan kuitenkin sanoa, että silta olisi tullut hyvinkin Yli-Kaitalan yrityksen vaikutuspiiriin.

Tällainen asia ei tietenkään voi olla koskaan este hankkeiden eteenpäin menolle. Varsinkin pienissä kunnissa joku kuntapäättäjä on aina jollakin tavalla kytköksissä käsiteltäviin asioihin.

Sen sijaan erikoista on se, että Iitin kuntastrategiaan on kirjattu yksittäisiä hankkeita. Se antaa varsin tukevat eväät päätöksistä valittajille.

Yleensä kuntastrategiassa vedetään ylätason linjaukset siitä, mihin kunta jatkossa keskittyy.

Jos strategiaan sisällytetään yksityiskohtaisia pieniäkin hankkeita, strategian tehtävä kunnan työkaluna on muuttunut joksikin muuksi.

Kello 10.57: Korjattu Yli-Kaitalan lomamökkiyrityksen omistustietoja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset