Pääkirjoitus: Tärkeitä asioita itselleen – Jere Nyström on esimerkki rohkeasta nuoresta, joka uskaltaa olla sellainen kuin itse haluaa

Joku viisas on sanonut, että elämän tarkoitus on tehdä itselleen tärkeitä asioita ja elää omana itsenään. Tätä lausetta toteuttaa omassa elämässään 16-vuotias lapinjärveläinen korkeushyppääjä Jere Nyström, joka on ehdolla tammikuussa Suomen Urheilugaalassa vuoden esikuvaksi.

Nyström, joka tykkää meikata ja pukeutua naisellisesti, on ehdolla oikeassa kategoriassa. Rohkea nuori on erinomainen esimerkki siitä, kuinka omaa elämäänsä voi ja pitää elää. Kun Nyström päätti tulla julkisuuteen, hän tiesi varmasti, mitä oli odotettavissa.

Nyström on saanut kuulla ikäviä asioita päin naamaa koulussa, urheilukilpailuissa ja kaduilla. Tuntuu käsittämättömältä, että nuori oman tiensä kulkija on joutunut kuuntelemaan aikuisten ihmisten tylyjä arvioita itsestään keskellä päivää keskellä kaupunkia – ja vain siksi, että Jere Nyström haluaa olla Jere Nyström, eikä kukaan muu.

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka elävät omaa elämäänsä muille ihmisille. He tekevät valintansa muiden suosituksista, koska pelkäävät tulevansa syrjityiksi. Fakta on kuitenkin, että muiden miellyttämisen vuoksi ei ole syytä muuttua.

Nyström valittiin syyskuussa Helsingissä Queer Of The Year -esikuvaksi. Palkintoperusteeksi kerrottiin rohkeus olla oma itsensä ja tehdä sitä, mistä tykkää. Valinta ja perusteet olivat napakymppejä.

Kosmetologiksi opiskeleva Nyström suhtautuu korkeushyppyyn intohimolla. Hän haluaa olla paras ja hypätä uuden Suomen ennätyksen, johon on toistaiseksi matkaa vielä 28 senttiä.

Lupaavan ponnistajan tähtäin on korkeuksissa. Urheilija tarvitsee tavoitteen saavuttamiseen myös vahvan tukiverkoston. Nyströmille sellaisen takaa oma perhe, joka tukee nuorta riman ylittäjää sataprosenttisesti. Myös ystävät takaavat sen, ettei hänen tarvitse tehdä mielenkiintoista matkaa yksin.

Jere Nyströmillä on toive. Hän vain haluaa, että ihmiset ymmärtäisivät.