Pääkirjoitus: Kymijoen rantareitti yhdistää taajamat ja avaa asukkaille pääsyn rantaan

Pitkään puhuttu Kymijoen rantareitti näyttää vihdoin toteutuvan. Joenrantaan sijoittuvia ulkoilureittejä on suunniteltu jo ennen kuntaliitosta. Nyt lähes kaikkien maanomistajien kanssa on päästy sopuun, ja reitin suunnitteluun varaudutaan ensi vuoden talousarvioesityksessä.

Toteutuessaan rengasreitti yhdistää kätevästi kolme taajamaa: Kouvolan, Kuusankosken ja Korian. Potentiaalisia käyttäjiä siis riittää. Lisäksi reitin varrella on niin monipuolisesti nähtävää, että sen avulla voi houkutella retkeilijöitä myös kauempaa.

25 kilometrin mittaisen reitin varrella pääsee ihailemaan jylhiä jokimaisemia Kuusankosken ja Korian välillä sekä Alakylän peltojen kulttuurimaisemaa. Lisäksi sen kulkija pääsee tutustumaan Kouvolan keskustaan, Kymintehtaan teolliseen historiaan ja Kuusaan rantapuistoon.

Rakentamisessa päästään hyödyntämään pitkälti jo olemassa olevia väyliä. Uusia osia täytyy rakentaa noin neljä kilometriä ja vanhoja parantaa noin viiden kilometrin matkalla. Ensimmäinen vaihe, tavallaan reitin perusmalli, ei vaadi kovin isoja investointeja. Kustannusarvio on 1,2 miljoonaa euroa.

Rantareittiä kannattaakin kehittää vaiheittain. Suosion kasvaessa reitin varrelle voidaan tuoda lisää palveluja. Esimerkiksi Kymin ruukin alue tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

Kouvolan seutu ei ole tähän mennessä hyödyntänyt täysipainoisesti Kymijoen rantojen virkistys- ja retkeilymahdollisuuksia. Ulkoilureitti avaa asukkaille pääsyn rannoille.