Pääkirjoitus: Lupaavaa kehitystä Kouvolan asuntokaupassa

Kouvolan asuntokauppa on kevään ja alkukesän notkahduksen jälkeen palannut hyvään vauhtiin.

Korona-aika näkyy toki yhä asuntokaupassa. Esimerkiksi kaikille avoimista yleisesittelyistä on koronan takia siirrytty asuntojen yksityisesittelyihin.

Sen sijaan kauppatahti on kehittynyt hyvään suuntaan alkukesän jälkeen. Kun tammi–kesäkuussa Kouvolassa tehtiin 354 asuntokauppaa, on tammi–lokakuun saldo vapaa-ajan asunnot mukaan lukien 796.

Kesäkuun loppuun mennessä Kouvolassa oli solmittu 70 asuntokauppaa vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan. Lokakuun lopussa oltiin jo yli 50 solmittua kauppaa edellisvuotta edellä.

Omistajia on Kouvolassa huolestuttanut viime vuosina ennen kaikkea asuntojen hintakehitys. Jos ja kun omistuksen arvosta on kadonnut pahimmillaan pois 10–20 prosenttia, sijoitusta omaan asuntoon ei voi pitää onnistuneena.

Kouvola on usein mainittu myös Tilastokeskuksen asuntohintoja koskevissa tiedoissa kaupunkina, jossa hintakehitys ovat eniten miinuksella.

Tällä hetkellä on myönteisiä muutoksen merkkejä.

Vaikka tammi–lokakuun kaikissa kaupoissa keskineliöhinnan kehitys on Kouvolassa yhä hieman miinuksella, esimerkiksi kerrostalokaksioiden keskineliöhinta on noussut viime vuoden vastaavasta ajasta 200 euroa.

Asunnon arvon olennaisimpia tekijöitä ovat ikä, kunto ja sijainti. Remontoimattomalla ja vanhalla asunnolla ei voi saada lottovoittoa.

Huomenna maanantaina Kouvolan Sanomissa viisi asuntokaupan ammattilaista antaa yhtäläisen arvion siitä, että asuntokauppa on Kouvolassa taas hyvässä vireessä.

Toivoa sopii, että kerrostalokaksioissa nähty hintojen nousu näkyy myös muiden asuntojen kohdalla. Maltillinen hintojen nousu on aina parempi vaihtoehto kuin hintakuoppa tai hintakupla.

Luetuimmat