Sateenkaaripappia uhkaa rangaistus

Sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan huomenna. Uusi laki rinnastaa samaa sukupuolta olevan parin avioliiton tasaveroisesti perinteiseen miehen ja naisen väliseen avioliittoon. Homoparit saavat lain myötä tunnustetun aseman yhteiskunnassa sekä myös monia uusia oikeuksia, kuten mahdollisuuden samaan sukunimeen sekä adoptio-oikeuden. Rekisteröidyn parisuhteen käytäntö poistuu samalla.

Kun uuden avioliittolain kumoamiseen tähdännyt Aito avioliitto -kansalaisaloite kaatui eduskunnassa, niin yhteiskunnallisesti asia on nyt käsitelty. Sen sijaan evankelisluterilaisen kirkon piirissä suhtautumista homoliittoihin joudutaan vielä puimaan. Samaa sukupuolta edustavien parien joukossa on kirkon jäseniä ja uskovia, jotka haluaisivat tulla vihityksi kirkossa.

Kirkon kanta on sinänsä selvä: Homoparien kirkkohäät eivät ole mahdollisia. Kuitenkin muutama kymmen ”sateenkaaripappia” on ilmoittanut olevansa valmiit vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja. Ylen uutisten piispojen keskuudessa tekemän haastattelukierroksen perusteella tällaisia pappeja odottaa rangaistus, joka voi olla varoituksesta aina pappisviran menettämiseen saakka. Käräjöintiä lienee luvassa.

Alemmallakin tasolla uusi tilanne aiheuttaa kuohuntaa. Esimerkiksi Kotkassa seurakunnan työntekijät ja luottamushenkilöt ovat ajautuneet avoimeen ristiriitaan homoparien oikeudesta käyttää kirkkoa omiin tilaisuuksiinsa.

Elävä elämä näyttää, missä määrin kirkkohäitä haluava pareja lopulta ilmaantuu. Jos heitä on vähän, niin käytännön ongelma poistuu, mutta se ei poista epäilyjä kirkon eriarvoisesta suhtautumisesta jäseniinsä.

Markku Kumpunen markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.