Pääkirjoitus: Kannatuskysely lupaa hyviä mahdollisuuksia kouvolalaisille ehdokkaille, mutta loppukiri ratkaisee vaalimenestyksen

Tunnelma tiivistyy Kaakkois-Suomen vaalipiirissä, kun eduskuntavaaleihin on kuukausi aikaa. Kaakon Viestinnän teettämä ja Kouvolan Sanomien tiistaina julkaisema puolueiden kannatuskysely lupaa muutoksia piirin kansanedustajakaartiin.

Ennen Juha Sipilän (kesk.) johtaman hallituksen eroa tehty kysely ennustaa, että kaakossa voittajia ovat SDP, vihreät ja kristillisdemokraatit. Kaikille on luvassa lisäpaikka. Suurin häviäjä on keskusta, joka on menettämässä kaksi paikkaa. Perussuomalaiset näyttävät toipuneen hyvin puolueen jakautumisesta. Puolue on kaakossa demarien jälkeen toiseksi suurin.

Kannattaa kuitenkin huomata, että ääniä on vielä paljon vapaana. Vastanneista joka kolmas (35 prosenttia) ei vielä tiedä, mitä puoluetta aikoo äänestää huhtikuun puolivälissä. Vaalikamppailun loppukiri ratkaisee paljon.

Kouvolalaisille ehdokkaille kyselyn tulos ennakoi hyvää. Kristillisdemokraattien kaakon kansanedustaja voi hyvin olla kouvolalainen. Puolueella on täällä vahva kannatus ja pitkät perinteet.

Myös SDP:n ja vihreiden lisäedustaja voi hyvin tulla Kouvolan seudulta. Kummallakin puolueella on täältä vahva ehdokaskaarti — toki myös kovia haastajia muista maakunnista. Kouvolasta päästiin neljä vuotta sitten eduskuntaan keskustan ja perussuomalaisten listoilta. Myös tämä sauma on edelleen olemassa.

Kaiken kaikkiaan Kouvolalla on hyvät mahdollisuudet saada aiempaa enemmän oman seutukunnan edustajia eduskuntaan. Tämän pitää olla myös tavoite, sillä Kouvola on nykyeduskunnassa ollut asukasmääräänsä nähden selvästi aliedustettuna.