Päätoimittajalta: Valtuusto käytti aikaa mitättömästä asiasta kinasteluun – Päätöksenteon kulttuuri ei ole Kouvolassa kunnossa

Petri Karjalainen

Petri Karjalainen on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.
Petri Karjalainen on Kouvolan Sanomien vastaava päätoimittaja.

Kouvolan kaupunginvaltuusto käytti maanantaina reilun tunnin varsin vähäpätöisestä asiasta päättämiseen.

Kyse oli viime kädessä siitä, muutetaanko kaupungin kakkosjohtajan titteli apulaiskaupunginjohtajasta konsernipalvelujohtajaksi. Kuntatyönantajien antaman lausunnon perusteella oli ilmeistä, ettei virkaa voinut lakkauttaa ja perustaa uutta samalla työnkuvalla tai koskea palkkaan menemättä laittomuuksiin.

Siispä jauhettiin yli tunti tittelistä. Pohjalla oli kaupunginhallituksen mahdollisesti laiton esitys apulaiskaupunginjohtajan viran lakkauttamisesta ja uuden konsernipalvelujohtajan viran perustamista. Keskustan Markku Pakkanen esitti pelkkää nimikkeen muutosta, kokoomuksen Matti Lindholm puolestaan tittelin pitämistä ennallaan.

Kristilliset, vasemmistoliitto ja demarit näyttivät keskustelun perusteella olevan Pakkasen esityksen takana, keskustan ohella tietenkin. Vihreät, perussuomalaiset ja valtuuston pienemmät ryhmät puolestaan kannattivat kokoomuksen kannan kertonutta Lindholmia.

Asian ratkaisi SDP:n ryhmän hajoaminen: iso osa heistä äänesti tyhjää eikä siis kannattanut Pakkasen ehdotusta.

Jankkaamista ja kinastelua

Olennaista ei kuitenkaan ole itse päätös, vaan miten se syntyi. Hyvin marginaaliseen ja talouden kannalta täysin merkityksettömään asiaan käytettiin suhteettoman paljon aikaa – ja tämä todettiin myös monessa puheenvuorossa.

Keskustelu meni jankkaamiseksi ja kinasteluksi, osin mentiin henkilökohtaisuuksiin. Valtuutetut näyttivät turhautumisensa.

Erikoinen episodi nähtiin, kun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) unohti videoneuvotteluna toteutetussa kokouksessa kameran ja mikrofonin päälle. Helminen alkoi kesken äänestyksen puhelimessa ripittää puoluetoveriaan Henna Hovia ”porvarien kelkkaan hyppäämisestä”. Hovi oli juuri äänestänyt tyhjää vastoin demarien linjaa. Puhelinkeskustelu kuului kaikille.

Henkilösuhteet näyttävät tulehtuneilta

Valtuuston kokous kertoo surullista tarinaa Kouvolan päätöksentekokulttuurista. Asioista ei pystytä sopimaan puolueiden kesken.

Monissa kysymyksissä puolueet ja Kouvolan eri alueet jäävät omiin juoksuhautoihinsa, jotka on kaivettu liian syviksi, että niistä pääsisi pois. Henkilösuhteet näyttävät tulehtuneilta.

Keskustelun sävystä vastaavat kaikki osallistujat. Yksittäisiä puolueita ei pidä syyttää, vaan kaikilla on parantamisen varaa sen miettimisessä, miten Kouvolan etua voitaisiin ajaa yhdessä ja rakentavasti.

Monella viranhaltijalla pyrkyä pois

Kokousta oli ikävä seurata – ikävintä ehkä apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsellista. Muodollisesti keskusteltiin johtajan tittelistä, mutta asian henkilöitymistä ei voi estää. Ei voi olla kovin motivoivaa kuunnella, miksi oma nykyinen virka on tarpeeton.

Forsell on parhaillaan mukana Varkauden kaupunginjohtajan haussa. Maanantainen keskustelu ei ollut ainakaan mikään syy jäädä Kouvolaan, jos paikka on tarjolla muualla.

Forsell ei ole yksin: myös muilla Kouvolan johtavilla viranhaltijoilla on haluja vaihtaa työpaikka. Kehitysjohtaja Petteri Portaankorva hakee Tornion kaupunginjohtajaksi, toimitilajohtaja Juha Jormanainen lähti jo Senaatti-kiinteistöihin.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka oli aiemmin tänä vuonna mukana Etelä-Karjalan maakuntajohtajan haussa. Liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikka puolestaan haki viime vuonna Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtajaksi.

Valtuusto antoi kehnon työnantajakuvan

Työpaikan vaihtaminen on sinänsä normaalia ja usein jopa välttämätöntä uran etenemisen kannalta. Näin monen viranhaltijan pyrky pois kielii kuitenkin ongelmista. Jos poliitikoilla on vaikeaa keskenään, eivät myöskään poliitikkojen ja viranhaltijoiden suhteet ole kunnossa.

Tavallisesti viranhaltijat valmistelevat ja poliitikot päättävät. Kouvolassa tuntuu välillä siltä, että roolit menevät sekaisin.

Vihreiden Jenni Aikio muistutti maanantain kokouksessa, että valtuusto on viranhaltijoiden työnantaja. Kokouksen perusteella työnantajakuva on kehno.