Pääkirjoitus: Kouluihin paluun eteen tehtiin kova työ ja se kannatti – Yllättävän moni oppilas jäi kotiin Kouvolassa

Lähiopetukseen palattiin kuluneella viikolla kahdeksi päiväksi. Kouluilla vietettäviä päiviä on tänä keväänä edessä vielä kahdeksan – plus niiden jälkeen tuleva lauantai, jolloin jaetaan todistukset.

Toukokuun kahta viimeistä viikkoa varten tehtiin sama työ, joka yleensä tehdään koko lukuvuotta varten, kouvolalainen rehtori Pekka Lipiäinen kuvasi valmistelun määrää. Kymmentä koulupäivää varten täytyi suunnitella uusiksi lukujärjestykset, välituntikäytännöt, koulukuljetukset, ruokailut ja paljon muuta.

Kannattiko kaikki vaiva nähdä kymmenen koulupäivän takia? Kannatti, jos sen avulla pystyttiin takaamaan oppilaille turvallinen koulupäivä: riittävät turvavälit, käsihygieniasta huolehtiminen ja ylimääräisten kontaktien välttäminen.

Kouluja, opettajia ja muuta henkilökuntaa voi kiittää siitä, että turvallisuuden eteen tehtiin paljon työtä ja käytettiin mielikuvitusta opetuksen järjestämiseksi. Myös lapsille parin viikon paluu lähikouluun oli todennäköisesti hyödyllinen harjoitus syksyä varten. Ilman tätä kahden viikon pätkää lähiopetukseen olisi tullut viiden kuukauden tauko.

Kouvolassa kouluun paluun jätti väliin joka viides oppilas, mikä on yllättävän suuri osuus. Perusopetuksessa on täällä kaikkiaan noin 7 200 oppilasta, ja heistä noin 1 500 jäi kotiin. Runsaat 230 oli sairas tai kuului riskiryhmään. Lopuilla eli valtaosalla syyt liittyivät koronapelkoihin. Lasten tai vanhempien pelkoa ei pidä väheksyä, ja on hyvä, että myös nämä syyt kelpasivat poissaoloon.

Koulujen avaamisen taustalla on hallituksen arvio, ettei koulujen sulun jatkaminen olisi yksinkertaisesti ollut laillista. Yhteiskuntaa ei voi pitää suljettuna määrättömän kauan. Nyt on hyvä hetki harjoitella syksyä varten. Myös silloin koulua käydään todennäköisesti poikkeuksellisissa oloissa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset