Pääkirjoitus: Kouvolan viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välisen epäluottamuksen takana on historia

Kaupungin talous ei ole Kouvolassa ainoa asia, josta on syytä olla huolissaan.

Tällä viikolla kaupunginjohtaja Marita Toikka kertoi palkkaavansa ulkopuolisen asiantuntijan työparikseen perkaamaan palveluverkkoja ja yleisemminkin kaupungin taloutta. Syynä tähän on Toikan mukaan se, että osa luottamushenkilöistä ei usko viranhaltijoiden esittämiä tunnuslukuja.

Toisin sanoen kaupunginjohtajan mukaan osa talouspäätöksiä tekevistä kuntapoliitikoista kyseenalaistaa virkavastuulla työtään tekevien tuottaman tiedon oikeellisuuden.

Toikan avuksi tulee kuntatalousanalyyseihin keskittynyt Perlacon oy, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Eero Laesterä. Hän on ollut selvittelemässä Kouvolan taloutta aiemminkin: vuonna 2011 hän teki talouden tasapainottamissuunnitelman.

Kaupunginjohtajan näkemys epäluottamuksesta pitää hyvin todennäköisesti paikkansa.

Kyräilyn siemenet on löydettävissä Kouvolan lähihistoriasta. Kun uusi Kouvola syntyi vuonna 2009, hitsautuivat yhteen kokoomuslainen ydin-Kouvola, demarien Kuusankoski—Anjalankoski-akseli ja keskustan maaseutukunnat. Hitsausliitoksesta ei vain tullut kovin vahva.

SDP:ssä ja keskustassa tulkitaan varsin usein, että kokoomuslainen kaupunginjohtaja Toikka odottaa kaupungin viranhaltijoilta kokoomuslaisia esityksiä. Kouvolan oma punamulta-akseli on löytänyt toisensa esimerkiksi peruskouluista päätettäessä, jolloin 18 koulun päätösesitys jyrättiin SDP:n ja keskustan johdolla 20 koulun malliksi. Kokoomus oli 18 koulun esityksen takana.

Kouvolan talouden tervehdyttämistarpeen myöntänevät kaikki. Ensimmäinen avain välttämättömiin päätöksiin on molemminpuolisen luottamuksen löytäminen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset