Pääkirjoitus: Kähinä eduskunnassa ei ole hyvä syy jättää äänestämättä

Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina eduskunnan virkamiesjohdon tulehtuneista väleistä. Henkilöstöpäällikkö Hannu Laitinen irtisanoutui torstaina. Hän on tehnyt poliisille tutkintapyynnön eduskunnan johdon toiminnasta. Syytteet kohdistuvat erityisesti eduskunnan pääsihteeriin Maija-Leena Paavolaan. Laitisen mukaan Paavola on kiusannut häntä.
Syyte on jatkumoa kohuihin, jotka ovat kertoneet eduskunnassa tapahtuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Eduskunnassa työskennelleet ovat kyselyissä kertoneet työpaikan lieveilmiöistä, esimerkiksi ahdistelusta.
Eduskunnassa tekee töitä noin 500 virkamiestä. Kun tähän lisätään kansanedustajat, avustajat ja muu henkilökunta, puhutaan isosta työpaikasta. Olisi erikoista, jos eduskunnassa ei olisi vastaavia ongelmia kuin muissa työyhteisöissä. Eduskunnan erottaa muista työyhteisöistä se, että siihen kohdistuu sekä valtava julkisuus ja myös isot odotukset nuhteettomuudesta. Toki lakeja säätävän eduskunnan työntekijöiltä pitääkin odottaa asiallista käytöstä.
Syytökset kiusaamisesta ovat vakavia, ja ne pitää selvittää. Tuomariksi ei kannata ryhtyä, sillä vastuu riitojen ratkaisemisesta kuuluu asiantuntijoille.
Eduskunnan tapahtumia tulkitaan toriparlamenteissa joskus äärimmäisen negatiivisesti. Huhtikuun vaaleissa äänestämiseen virkamiesten keskinäisillä kähinöillä ei pitäisi olla kielteistä vaikutusta. Jos tästä saa tekosyyn olla äänestämättä, ei usko demokratiaan ole kovin luja alun perinkään.