Pääkirjoitus: Valtiolta saatava selvä kanta, voiko Kouvola käyttää koronatukea – Opettajien lomautuksista syntyi kiharainen kiista

Jussi Lopperi

Opettajat osoittivat mieltä lomautuksia vastaan joulukuussa Kouvolan kaupungintalon edessä.
Opettajat osoittivat mieltä lomautuksia vastaan joulukuussa Kouvolan kaupungintalon edessä.

Pääkirjoitus | 12.7.2020

Kouvolan kaupungin opetushenkilöstön lomautuksista on kehkeytynyt valtakunnantason jupakka. Kouvola päätti viime joulukuussa lomauttaa lähes koko henkilöstönsä vuoden 2020 aikana. Toimenpiteellä on arvioitu saatavan 5,5 miljoonan euron kustannussäästöt.

Perusopetuksen opettajien ja opinto-ohjaajien lomautusten kestoksi päätettiin kaksi viikkoa ja erityisluokanopettajin lomautusajaksi määriteltiin viikko. Varhaiskasvatuksen opettajien, hoitajien ja perhepäivähoitajien lomautusten kestoksi päätettiin kaksi viikkoa.

OAJ arvostellut lomautuksia jyrkästi

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn ja opettajien ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen oli joulukuussa Kouvolassa seuraamassa, kun kaupunginvaltuusto päätti kaupungin talousarviosta. OAJ moitti tuolloin kaupungin lomautuspäätöstä jyrkästi. Näkemys oli se, että opettajat ja muu henkilöstö pannaan maksamaan siitä, että poliitikot eivät ole pystyneet tekemään rakenteellisia säästöpäätöksiä. Järjestön mukaan opetushenkilöstön joukkolomautusta on käytännössä mahdotonta tehdä niin, ettei samalla rikottaisi lakia. Aluehallintovirasto on linjannut, että lomautusten aikana esimerkiksi oppitunteja ei voi jättää pitämättä, välituntivalvontaa tekemättä eivätkä opetusryhmät voi olla liian suuria.

Kaupunki puolustautuu selittämällä, etteivät lomautukset liity koronaan

Sittemmin lomautusten arvostelu on jatkunut mutta mukaan on tullut uusi vivahde. OAJ on kääntänyt kritiikin siihen, että Kouvola aikoo lomautuksista huolimatta hyödyntää valtion koronakriisin takia myöntämää esi- ja peruskouluopetuksen koronatukea.

Kaupungin näkemys on se, että Kouvolaa ei pitäisi rangaista jo aiemmin säästösyistä tehdyistä lomautuksista. Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi on painottanut, että tuelle on erittäin suuri tarve. Lomautukset pikemmin korostavat tarvetta kuin vähentävät sitä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan avustuksista tehdään selvitys, jossa selviää, ovatko käyttökohteet olleet linjausten mukaisia.

Sekavalle keskustelulle saatava stoppi

Hyvä, että asiaan saadaan selvyys. Myös aluehallintovirasto voisi ottaa aktiivisen roolin Kouvolan lomautusjupakan selvittämisessä. Nyt keskustelu velloo epämääräisenä. Koronakriisi ja kaupungin siitä riippumattomat säästötoimet sekoitetaan tahallaan ja tahattomasti.

OAJ:n huoli lomautusten laillisuudesta on ymmärrettävä. Yhtä ymmärrettävää on se, että ilman lomautuksia kaupungin olisi lähes mahdotonta saada merkittäviä lyhyen aikavälin kustannussäästöjä. Rakenteelliset päätökset olisi pitänyt tehdä jo aiemmin.

aapo.mentula@kouvolansanomat.fi