Pääkirjoitus: Boris Johnson pelaa Brexitissä uhkapeliä—Panoksena ovat konservatiivipuoleen tulevaisuus, Ison-Britannian talous ja maan demokraattinen järjestelmä

Ison-Britannian EU-eroprosessissa Brexitissä ollaan jälleen umpikujassa, ties monennenko kerran. Pääministerin vaihtuminen Boris Johnsoniin ei selkiyttänyt tilannetta yhtään. Päinvastoin, ongelmat ovat vain syventyneet.

EU:n briteille myöntämä lisäaika on taas päättymässä, mutta käytännössä ollaan samassa pattitilanteessa kuin keväällä. Erosopimusta ei ole syntynyt, eikä ole varmuutta, että siitä edes kunnolla neuvotellaan. Toisaalta parlamentin alahuone on jälleen toistanut kantansa, ettei se hyväksy sopimuksetonta eroa. Viimeksi se torjui myös uusien vaalien järjestämisen. Asiasta tosin äänestetään vielä uudelleen.

Lisäksi poliittinen kriisi on kärjistynyt, kun parlamentarismin emämaassa enemmistönsä menettänyt hallitus yrittää estää parlamenttia toimimasta.

Johnsonin kannalta tämä perjantai on tärkeä päivä. Jos parlamentin ylähuonekin hyväksyy äkkieron lykkäyksen, niin pääministeri joutuu anomaan lisää jatkoaikaa EU:lta, mikä on Johnsonille poliittinen arvovaltatappio ja vastoin kannattajille annettuja lupauksia.

Sopimukseton ero ei kelpaa briteille, eikä myöskään EU:lle. Kumpikaan osapuoli ei ainakaan julkisesti näytä antavan periksi, vaikka sopimukseton ero tietää ongelmia molemmille, ja etenkin briteille.

Boris Johnson nimitteli työväenpuolueen Jeremy Corbynia ”kloorikanaksi”, mutta näyttää itse soveltavan chicken-nimellä tunnettua peliä, jossa ajetaan päin toista osapuolta ja toivotaan sen väistyvän ennen tuhoisaa yhteentörmäystä. Seikkailupolitiikassaan Johnson on pannut peliin puolueensa tulevaisuuden, brittien taloudelliset edut ja maan demokraattisen järjestelmän.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@kaakonviestinta.fi