Pääkirjoitus: Tukitehtävät ovat arvokasta työtä, mutta lääkärin kaltaisilla erikoisasiantuntijoilla niitä ei kannata teettää

Terveyskeskuksessa työskentelevä lääkäri kertoi ammattinsa arjesta Kouvolan Sanomissa viime viikonloppuna julkaistussa jutussa.

Lääkäri arvioi tekevänsä jopa puolet työajastaan muuta kuin varsinaista hoitotyötä. Työlistalle on terveyskeskuksessa kuulunut muun muassa kirjeiden lähettämistä, huoltotöitä, siivousta, varastojen täydentämistä ja erilaista tilastointia. Lääkäri ihmetteli jutussa, mihin ovat kadonneet arvokasta työtä tekevät terveyskeskusavustajat.

Ilmiö on tuttu myös muissa asiantuntija-ammateissa. Monissa yritysjärjestelyissä perataan hallintoa ja tukitoimia. Sihteerit ja avustajat saavat lähteä, ja heidän tehtäviään siirretään asiantuntijoille tai esimiehille. Yleistä on myös se, että yrityksissä haetaan säästöjä sälyttämällä talous- ja henkilöstöhallinnon rutiineja muiden tehtävien yhteyteen oman toimen ohella hoidettavaksi.

Tämä on usein huono vaihtoehto. Monesti lääkärin kaltaiselta oman alansa erikoisasiantuntijalta kuluu hallinnollisiin rutiinitehtäviin enemmän aikaa kuin niihin erikoistuneelta avustajalta tai sihteeriltä, ja pahimmassa tapauksessa myös työn jälki on kehnompaa. Ja samaan aikaan omat työt jäävät tekemättä.

Lääkärin työssä tukitehtävien teettäminen näkyy suoraan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden palveluissa. Lääkärille pääsyä joutuu odottamaan pitkään, ja jonot venyvät. Jokainen hetki tukitehtävien parissa on pois potilaan luota.

Hiukan vähättelevästä nimityksestään huolimatta tukitehtävät ovat arvokasta työtä — ja niitä tekemään tarvitaan oman alansa asiantuntijoita.

Luetuimmat

Kommentoidut