Pääkirjoitus: Tes-väännöt tuntuvat nyt omituisilta

Kunta-alan työehtoneuvottelut ajautuivat umpikujaan, ja ratkaisua alettiin hakea valtakunnansovittelijan johdolla. Perjantaina tuli ilmoitus, että myös kirkon alan neuvottelut ovat solmussa ja apuun tarvitaan valtakunnansovittelijaa. Näitä neuvotteluja jatketaan ensi viikolla.

Tänä päivänä ajatus valtakunnansovittelijan johdolla käytävistä neuvotteluista tuntuu hyvin erikoiselta. Muu maa ja maailma taistelee tappavaa koronavirusta vastaan. Siihen taisteluun käytetään maapallolla näinä aikoina miljardeja tunteja ja miljardeja euroja.

Myös kunta-alalla joudutaan nyt tekemään rajusti töitä koronakriisin vaikutusten minimoimiseksi. Monet kunnat käyvät talousvaikeuksissaan yt-neuvotteluja. Opettajat yrittävät virtuaaliympäristössä parhaansa mukaan pitää kaikki oppilaat mukana opetuksessa. Sairaanhoitajat, lääkärit ja muu hoitohenkilökunta raataa oman terveytensä riskeeraten.

Miksi ihmeessä työehtoneuvotteluja ei siirretty? Olisi voitu todeta, että poikkeusolojen takia neuvottelupöytään palataan vaikkapa syksyllä. Se olisi vapauttanut sadat neuvottelujen ympärillä töitä tekevät ihmiset juuri tämän hetken elintärkeisiin töihin.

Neuvotteluja olisi voitu myöhemmin käydä tilanteessa, jossa tulevaisuuteen olisi ollut edes jonkinlaista näkymää. Nyt neuvottelupöydässä hierotaan ehtoja tilanteessa, jossa kukaan ei tiedä, mitä korona aiheuttaa kunta-alan töille ja työpaikkojen määrälle.

Kukaan ei tiedä vielä tarkasti, kuinka syvä julkisen talouden kriisi koronasta aiheutuu. Yhtä lailla korona on jo nyt näyttänyt sen, miten tärkeää Suomen on pitää huolta laadukkaasta terveydenhuollosta ja sen ammattilaisista.

Korona on kovakourainen konsultti. Sen jäljiltä moni asia muuttuu myös työmarkkinoilla.

Luetuimmat