Pääkirjoitus: Kouvola aikoo sulkea neljä koulua ja yhden lukion pikaisella aikataululla — Vuosien päättämättömyys on pakottanut kaupungin nopeisiin ratkaisuihin

Kouvolan luottamushenkilöillä alkaa isojen päätösten syksy. Kasvatus- ja opetuslautakunta saa keskiviikkona eteensä esityksen Ummeljoen, Tehtaanmäen, Pilkanmaan ja Kaipiaisten koulujen sekä Valkealan lukion lakkauttamisesta elokuussa 2020. Valkealan lukiota esitetään lakkautettavaksi vuonna 2025, jos oppilasmäärät ja toimintaympäristö eivät siihen mennessä muutu.

Kouvolan kaupunginvaltuusto päätti jo viime syksynä, että perusopetuksen kouluverkko rakentuu tulevaisuudessa 20 koulun varaan nykyisen 34 koulun sijaan. Myös lukioiden osalta on ollut tiedossa, että kustannussäästöjä tarvitaan.

Koulujen määrän vähentäminen on perusteltua, sillä oppilasmäärät laskevat Kouvolassa. Kouvolan tiukka taloustilanne on aiheuttanut sen, että esitetty sulkemisten aikataulu on todella nopea.

Jos marraskuun 2018 kouluverkkopäätös oli luottamushenkilöille kova paikka, nyt homma vain kovenee. Sanahirviö palveluverkkosuunnitelma muuttuu hyvin konkreettiseksi, kun aletaan päättää, mitä kouluja lyödään kiinni ensi syksynä.

Tästä huolimatta Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi toivoo, että koulujen ja lukion sulkemisesta saadaan tehtyä nopeat päätökset. Säästöpäätökset otetaan huomioon ensi vuoden talousarvion valmistelussa.

Pika-aikataulussa on hyvät ja huonot puolensa. Jos sulkeminen suunniteltaisiin muutaman vuoden päähän, siihen voisi valmistautua aivan eri tavalla. Oppilaat ja vanhemmat voivat syystäkin kysyä, eikö päätöksiä olisi voinut tehdä aiemmin ja joustavammalla aikataululla.

Toisaalta Kouvolassa kouluverkon suunnittelua on jo vuosia leimannut päättämättömyys. Sen takia monissa kouluissa ja lukioissa on totuttu elämään jatkuvan lakkautusuhan alla.

Kouvolan kaupunginvaltuustossa oli ennen kesätaukoa sellainen henki, että syksyllä ollaan valmiita tekemään päätöksiä. Toivottavasti linja pitää.

Luetuimmat