Pääkirjoitus: Kouvola on yksi monista kunnista, joiden talous syöksyy koronan takia – Valtion on ratkaistava ongelma nopeasti

Suomen kunnat ovat pahassa pulassa. Kaupunginjohtaja Marita Toikan tuoreen arvion mukaan Kouvola tekee tänä vuonna tappiota 5 miljoonaa euroa. Sen päälle tulevat sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten tappiot. Toikan mukaan Kymsote on aiheuttamassa Kouvolalle 12–13 miljoonan euron lisäkustannukset.

Laskelmissa ei ole huomioitu valtion lisätalousarvion tukipottia. Kuntien ja sairaanhoitopiirien talousvaikeuksiin myönnettiin 1,4 miljardia euroa. Kuntaliitto laski aikaisemmin, että miljardilla eurolla korvattaisiin noin puolet niistä taloudellisista menetyksistä, jota koronapandemia on Suomen kunnille aiheuttanut.

Tukipotti ei kuitenkaan nosta Kouvolaa kuiville. Täytyy muistaa, että kaupungin talous oli jo ennen pandemiaa heikossa kunnossa: taseessa on viime vuodelta 13,6 miljoonaa euroa kertynyttä alijäämää. Se pitää saada katettua neljässä vuodessa, jos kaupunki haluaa välttää kriisikunnaksi joutumisen.

Voimme hakea lohtua siitä, että emme ole tässä kurimuksessa yksin. Kuntatalouden konsulttiyhtiö FCG Perlacon arvioi, että koronakriisin takia vuonna 2025 Suomen vajaasta 300 kunnasta vain noin 30:n talous on plussalla. Yhtiön selvitys julkaistiin Kauppalehdessä. Laskelmassa lähdettiin siitä, että valtio tukee kuntia miljardilla eurolla.

Kuntien tilanne on suoraan sanottuna avuton. Valtuustot voivat tehdä merkittäviä veronkorotuksia tai rajuja palveluleikkauksia, mutta niillä on iso hinta. Veronkorotus iskee suoraan kansalaisten lompakkoon, palveluleikkaukset hyvinvointivaltion rakenteisiin. Lisäksi kunnilla on paljon lakisääteisiä palveluja, joista ei voi leikata. Ja sairaanhoitopiirien kustannukset kaatuvat kuntien syliin joka tapauksessa.

Katse kääntyykin valtioon. Hyvä, että kunnat ja sairaanhoitopiirit saivat tukipakettinsa. Se ei kuitenkaan riitä.

Valtion on pakko löytää keinot tukea kuntia, ellei niiden haluta kaatuvan kriisikuntina valtion syliin. Kuntien tehtäviä tai valtionosuusjärjestelmää on uudistettava perusteellisesti. Velkaakaan ei voi ottaa rajattomasti.